Böjtben igyekszem visszafogni az édességfogyasztásomat. Nekem a húsról lemondás nem akkora szám, hétköznapokon amúgy sem szívesen eszem, hétvégén is csak akkor, ha begyújtjuk a kamadot.
Pár hétig bírtam sütemény nélkül, s már épp kezdett hiányozni. Szerencsére nemcsak nekem, vannak még, akik nem felejtették el a sütijeimet, és jött kis impulzus, hogy jó volna, ha már villantanék valami desszertet. Azt tudtam, hogy megállni nem tudom a kóstolást, így kompromisszumos recept után kutattam, és sikerrel. Egy mindenki által élvezhető, békebeli ízvilágú, de mégis kalóriamentesebb darab született. Ha a habos-édes sütik bűvölnek csak el, vagy szerinted nem süti az, amiben nincs csoki, akkor ne ezt válaszd, de mentes-próbálkozáshoz igazán kiváló alapdarab, könnyen vegánosítható és ízlés szerint alakítható recept.
Hozzávalók:
150 g liszt (nálam most tönkölyliszt)
120 g zabpehely
2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk őrölt fahéj
1 citrom vagy narancs reszelt héja
3 tojás
csipet só
120 g datolya
150 ml növényi tej
1 tk vaníliaesszencia
4-5 db alma tisztítva, apró darabokra vágva
maréknyi vörösáfonya (elhagyható- csak nem érdemes :))
1 tk fahéj
1 ek juharszirup
1 dl víz
tetejére pár szem pekándió
Eljárásrend:
A tojás helyettesíthető őrölt lenmaggal (tojásonként 1 ek lenmag, 3 ek langyos víz), alma-vagy banánpürével, esetleg növényi joghurttal (tojásonként 1 ek), így vegán süteményt kapunk eredményül.1. A sütőt előmelegítem 190 fokra
2. Az almát a vízzel, a vörösáfonyával, juharsziruppal és fahéjjal felteszem főni, és nagyjából 10 percig rotyogtatom, majd lekapcsolom alatta a tüzet és hűlni hagyom.
3. A száraz hozzávalókat (első 6 tétel) egy nagy tálba mérem, és alaposan összekeverem (szitálni is átszitálhatod, én most azzal nem játszottam).
4. A datolyát a növényi tejjel és a vaníliával késes aprítóba teszem és pürésítem. (Ha nagyon sűrű lenne, kis növényi tejet vagy vizet nyugodtan adj hozzá, ne álljon meg benne a kanál.)
5. A három tojást a csipet sóval habosra keverem. Hozzáadom a datolyapürét és az alma felét, illetve ha maradna a gyümölcs alatt a főzővízből, az is jöhet ide. Kézi mixerrel átkeverem.
6. A száraz hozzávalókat is hozzáadom a tál tartalmához, egy kanállal gyors mozdulatokkal átkeverem a masszát- ne keverd túl, azzal csak a levegősségéből veszít a tésztád.
7. A masszát egy kisméretű, sütőpapírral bélelt sütőformába kanalazom (nálam egy 18x22-es tepsi szolgált, de mehet 18-20 cm-s tortaformába is), ráhalmozom az alma másik felét, és pár szem pekándióval díszítem a tetejét.
8. A forró sütőben 40-50 percig sütöm, tűpróbás ellenőrzés után kész.