Hozzávalók:
225 g kristálycukor
60 ml víz
90 g vaj kis kockákra vágva
115 g legalább 30%-os tejszín
1/2 tk só
A kristálycukrot a vízzel kis lábasba teszem, és viszonylag nagy lángon állandó kevergetés mellett hevítem, addig a pontig, míg homogén borostyánszínűvé válik az elegy. Nem kell ijedősnek lenni, ha hagyjuk sötétebbre változni, mélyebb karamellíze lesz a krémünknek.
Ekkor a lábast félrehúzva óvatosan beledobom az apró darabokra vágott vajat. A lángot lejjebb csavarom, és tovább kevergetem a masszát, lassanként hozzáöntve a tejszínt is. Nagyjából egy-két percig kevergetem a láng felett, ezalatt kis buborékokat vethet, illetve sűrűsödni kezd. A pár perc letelte után leveszem a tűzről, végül belekeverem a sót, és langyosra hűtöm. Nagyjából repceméz állaga lesz a kapott masszának.
Az íze? A gyerekeim tudják már a szabályt: minden sütibe kell egy kis só, jobban kihozza a a sütemények eredeti ízét. A karamellnél hatványozottan igaz: a csipet sótól kibomlik az édes íz egy olyan árnyalata, amit a só nélkül nehezen találnánk meg a kóstolás során.
Mihez használható a kész krém?
Pohárkrémekhez, fagylaltokhoz minden további varázslat nélkül óriási. Tortákhoz magában, vékony rétegként alkalmas, vagy egy sima vajkrémhez adva pár evőkanálnyit máris egy szuper karamellkrémet kapunk. Alkalmas nutella helyett péksüteményekre, (