Az egyik legnépszerűbb bejegyzés a blogon a dödölle. Nem csodálom, nálam jöhetne szinte minden nap. Bevallom, többször kívánjuk meg, mint nekiállok a munkaigényes verziónak, főleg, mióta kifejlesztettem ezt a trükkös kis dödi-pótlékot. Annyival nem rosszabb, mint amennyivel egyszerűbb, tipikus munka-suli-különórák utáni vidító vacsora.
Hozzávalók:
1 csomag natúr gnocchi (nálam a lidlből, hűtőpultból)
2 vöröshagyma
só
bors
1 pohár tejföl (Cserpes, ofkorz)
szalonna, kolbász, miegyéb ízlés szerint
A hagymákat vékony szeletekre aprítom, kb. két evőkanál olajon pirítani kezdem.
Ha már kellően pirult a hagyma, a bő sós vízben puhára főzött (kb. 2 perc), lecsöpögtetett gombócokat megforgatom a forró hagymás olajban. Ízlés szerint le is piríthatom, illetve dúsíthatom disznó-alkatrészekkel. Tálaláskor simára kevert langyos tejföllel locsolom.
Húsfélék nélkül is teljes értékű vacsora, kiváló az elkövetkező böjtös esték valamelyikére.
Kis kampány a vöröshagyma mellett: ilyen késő téli, beteges időszakokban is nagy hasznunkra lehet, illóolaját inhalálva csökkenti a meghűléses panaszokat. Bővebben gyógyhatásáról itt, további hagymológia pedig itt.
Poénnak pedig a nagyszerű Onion news egyik gyöngyszeme, mostanság ezeken vidulok egy-egy húzós nap után, ez is gyógyít. Ha mást nem, rossz kedvet: