Hozzávalók:
15 dkg száraztészta
1 ek olivaolaj
fél fej vöröshagyma
10 dkg vékonyra szeletelt, kockányi darabokra vágott sonka
1 dl tejszín
1 db 140 g-os paradicsomkonzerv
bors
zöldfűszer ízlés szerint(nálunk épp kakukkfű, de kiváló a bazsalikom és a vegyes mediterrán fűszer is)
A tésztát sós lobogó vízben fogkeményre főzöm. Míg a tészta fő, olajat hevítek, szeletelt hagymát pirítok. Ha üveges a hagyma, mehet a sonka is az olajra, nagyjából egy percig, majd követi a paradicsom és a tejszín és a fűszerek, végül pedig a kifőtt, lecsepegtetett tészta, majd friss-forrón kerülhet is az asztalra.
A sót szándékosan hagytam ki, ugyanis a mi sonkánk olyan sós volt, hogy ahhoz vesekínzás lett volna még egy kevés is, szóval csak gyors kóstoló után fűszerezzük készre a szószt.
Kiváló hozzá egy pohárka száraz rozé, főleg, mert a segítségével könnyebben visszaidézhető a nyáresték teraszon vacsorázós hangulata.