2012. augusztus 1.
Jókai bableves- a recept
Hozzávalók:
1 kg füstölt csülök
1 szál füstölt kolbász
30 dkg száraz bab
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kisebb zellergumó
1 meghámozott paradicsom
1 Tv paprika
1 közepes vöröshagyma
tejföl
só
csipetke (1 tojás, csipet só, és annyi liszt, amivel kemény tésztát kapok-gombóccá gyúrom, és apró darabokat szakítva belőle a levesben főzöm ki)
A babot előző este beáztatom, másnap a csülköt felteszem főni, kb. 3 liter vízbe, 1/2 órát főzöm, utána beleteszem a babot ,a paradicsomot, illetve a paprikát.
Mikor majdnem puhára főtt a bab, és a csülök is már készre főtt, a húst kiveszem és felkockázom.
A zöldséget felszeletelem a kolbásszal együtt és a leveshez adom.
A végén a csipetkét és a felaprított csülköt adom hozzá,majd készre főzöm.
Tejföllel, tárkonyecettel ízlés szerint tálalom.
A receptért és kivitelezésért ezer köszönet Pópa Erzsébetnek :)