Szegény konyhasziget. Mostanság robotpilóta üzemmódban vagyunk,
nem fotózni, meg közzétenni, készíteni is alig van időm az eleséget. Az
iskolakezdés jobban megvisel, mint a Pepit. Szerencsére. Ő élvezi, mi meg
úszunk a tennivalókban, de még mindig jobb, mint fordítva.
Most itt egy kényeztetős kaja, leckeírásban megfáradt szülő
örömére.
Hozzávalók:
5 db vajas kifli (szikkadt is jó)
3 tojás
10 dkg cukor
1 kis üveg baracklekvár
50 dkg alma
5 dkg őrölt mandula
5 dkg mazsola
10 dkg magozott aszalt datolya
1 ek citromlé
A mazsolát és a datolyát a rumos citromlében beáztatom. A
tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, majd felöntöm a tejjel. Itt lehet
bele vaníliás cukrot is tenni, ártani nem árt.
A kifliket felkarikázom, almát hámozom, magházát kivéve
vékony szeletekre vágom.
Egy tűzálló tálat kivajazok, és összeállítom a szép nagy
rakást: a kiflikarikák felét leöntöm a fele tojásos tejes löttyel, várok
kicsit, míg magába szívja a nedvességet (közben a maradék kifliket beleöntöm a
tejes edénybe, hadd iszogassák a maradékot). A kiflire egy nagy evőkanálnyi
baracklekvár kerül, őrölt mandula, majd az almaszeletek fele, utána a mazsola
és a datolya, majd ismétlem ezt a sorrendet, végül elterítem a tetején a
maradék baracklekvárt, és betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe. Míg sül, a
tojásfehérjéket csipet sóval felverem, ha már kemény habot kaptam, egy kanálnyi
őrölt mandulát keverek bele óvatosan.
Kb. 20 perc után kiveszem a sütőből a tálat, ráhalmozom a felvert tojásfehérjét,
és további 15 percig sütöm. Akkor jó, ha a teteje kap egy kis színt.
Készítettem már úgy is, hogy a mazsolát, datolyát és az
almát a rumos citromos lében, kevés cukorral pároltam pár percig serpenyőben, nem
mondom, hogy nem jobb, de ez egy edénnyel több macera, így hétköznapokra marad
a szerényebb verzió…