2024. szeptember 16.

Vajas kifli izlandi módra


Egy hónapja Észak-Izlandon élünk. A hideg időjárás és a kísérletezési kedvem feléledése okán a szabadidőm jelentős részét a konyhában töltöm.

Tegnap este készült ez a jó kis békebeli vajas kifli a kiváló minőségű alapanyagokkal. Mivel szerintem nem egy nagy kaland elkészíteni, és otthon is kapható hozzá minden, erősen javaslom kipróbálásra.


Hozzávalók:

450 g kenyérliszt

50 g teljes kiőrlésű rozsliszt

1 csomag instant élesztő

10 g só

5 g cukor

250 ml langyos tej

100 g vaj

100 g skyr (vagy sűrű, natúr görög joghurt)

A tetejére durva szemű só vagy magvak ízlés szerint


A hozzávalókat egy tálba mérem, és géppel vagy kézzel alaposan kidagasztom. Feszesebb, cseppet sem ragacsos tészta a cél, néhány dkg liszt még mehet bele, ha az állag úgy kívánja. Ha van maradék kovászod, az is prímán beledolgozható, és ez esetben azt is tudod, hogyan módosítsd a receptet (de ismétlésképp: a kovász súlyának felét a liszt, másik felet a tej mennyiségéből kell kivonni).

Kelesztőtálban vagy vizes konyharuhával letakarva duplájára kelesztem a tésztát nagyjából egy óra alatt.

A sütőt előmelegítem 190 fokra. Ha modern sütőd van, állítsd a légkeveréses-gőzölős programra, vagy csak simán tegyél egy tepsibe kb. egy liter vizet, hogy gőz képződjön.

A tésztát 8 egyforma részre osztom, gombócolom, majd elsőbbségadás kötelező tábla formára, kb 2 mm vékonyra nyújtom. Azért nem háromszöget írtam, mert kis íves szélekkel sokkal csinosabb a végeredmény.

Hosszabb végénél kezdve szorosan feltekerem, majd C alakra hajtva sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket egyenként.

Kb. 15 perc kelesztés után a tetejüket nedvesítem egy ecsettel, hogy a magvak jobban tapadjanak. Finoman bele is lehet kicsit nyomiszkolni a tésztába őket.

A forró sütőben kb. 15-20 perc alatt készülnek el a kiflik.

Akkor tökéletes, ha csudi aranybarna színt kapnak.

Vigyázat, veszélyes! Könnyen lehet, hogy minden este kiflit fogsz sütni, ha egyszer kipróbálod ;) 


Igazán bájos sereg, ugye?