2014. december 5.

5- Kókuszos-vaníliás zabkása chiamaggal


Ez legyen egy jó kis havazást kívánós, kényeztetős, energiagazdag reggeli. Mennyivel jobb lenne a szép fehér táj, mint ez a szötymő, ugye?



Hozzávalók:

30 g apró szemű zabpehely
2 dl (kókusz)tej
2 tk chia mag (elhagyható)
1 ek natúr kókuszreszelék
1 tk kókuszvirág-cukor (vagy más édesítő: méz/cukor/xilit)
fél vaníliarúd kikapart magja vagy 1 tk vaníliaesszencia


Ez kivételesen egy nem-főzős változat: a hozzávalókat a cukor kivételével beleöntöm egy tálkába (vagy akár a tízórais dobozba), fél órát állni hagyom. Ezalatt az idő alatt jól megszívja magát a zabpehely, a chia-magtól pedig kicsit kocsonyás állaga lesz a cuccnak. Ha túl sűrűnek találom, öntök hozzá kis tejet, édesítem ízlés szerint, majd ha nem hidegen akarom fogyasztani, kicsit megmelegítem.

Nyakunkon a hétvége, a pihenés, regenerálódás ideje. Ha azt szeretnétek, hogy a hideg, esős időben sokkot kapott hajatok magához térjen, vagy karácsonyra még szebben ragyogjon, iktassatok be heti egy hajpakolásos napot. Nem kell hozzá más, mint egy kanál kókuszolaj, egy kanál méz, és egy jó meleg törölköző.
Kis tálkában melegítsétek össze az olajat a mézzel (mikróban kb. 30 mp), a kifésült hajon oszlassátok el a jó alaposan összekevert kencét. Csavarjátok be a hajatokat a felmelegített törölközőbe, pihenjetek kb. 20 percig, majd mossátok meg a hajat samponnal. Hajbalzsam használata nem szükséges, ha nagyon szállna a szárítás végén a hajatok, kevéske, tenyérben felmelegített kókuszolajjal ápoljátok.
Kis lélek-kényeztető is van a tarsolyban: