2014. december 14.

14- Sajtos-sonkás zabkása tükörtojással

Ha már unod a sok cukrot, csokit, szirupos sztorit, a zabkását akkor sem fogod, hisz remek kis sós verziókat lehet vele kreálni.




Hozzávalók:

30 g zabpehely (apró szemű)
1,5 dl víz vagy tej
1 nagy szelet sonka
2-3 dkg parmezán reszelve
1 tojás
kevés zsiradék
só, bors, zöldfűszer ízlés szerint (pl. 1 csipet kakukkfű, borsikafű, bazsalikom)

A sonkát a minimális zsiradékon kicsit lepirítom. A zabpelyhet beleöntöm a serpenyőbe, majd felöntöm a vízzel, fűszerezem, és néhány percig főzöm. Időközben egy másik edényben lassú tűzön tükörtojást készítek.
Ha mindkét serpenyő tartalma kész, akkor fogom a reggelizős tálamat, alulra halmozom a sonkás kását, erre jön a jó sok reszelt sajt, majd rácsúsztatom óvatosan a tükörtojást is.  A tojásos kompozíciót friss bazsalikomlevéllel tovább figurázhatom, és egy jó kis tejeskávéval együtt már előttem is van az egyik legtökéletesebb reggeliebéd.
A fiaim imádják az olyan hétvégéket, amikor jó későn (és igen, pizsamában) reggelizünk valami komolyabb ételt, például amerikai palacsintát vagy tojást. Ha tojás, nekem tükörtojás, és ha ilyen körítéssel készül, nyugodtan lehet az ebédet estebédnek hívni, mert nem egyhamar éhezünk meg utána :)
A végletekig cicomázható, mehet bele hagyma, gomba, vegyes zöldségek, ez egy jó kis alaprecept, kísérletezzetek bátran a sós ízvilággal is.