2014. december 13.

13- Gránátalmás-mákos-chia magos zabkása


Az év legsötétebb napjára stílszerűen egy izgalmas, sötétbe hajló összeállítás.
Tudtátok egyébként, hogy régen itt a Dunántúlon e napon volt hagyománya a tökfaragásnak, és a töklámpással való ijesztgetésnek? Bizony, ez a régi magyarok Halloweenje, s egyben a világosság, a fény ünnepe.
Dologtiltó nap, tilos sütni, fonni, varrni, de még kölcsönadni is. Szinglik, figyelem, kiváló férjjósló nap is, hajrá :)
No de most zabkása. Sok fekete apró mag között a ragyogó gránátalma-magok, azt hiszem, csak ez dobhatja fel ezt a munka-szombatot.




Hozzávalók:

30 g apró szemű zabpehely
1,5-2 dl tej
1 ek méz
fél gránátalma magjai
2 tk chia mag
1 ek darált, cukrozatlan mák

Mivel ma tilos főzni, mis se tegyük :)
A tejbe áztassuk be a chia magot a mézzel, mákkal, zabpehellyel. 20 percre tegyük félre. Ezalatt az idő alatt pont kipreparálhatjuk a gránátalmamagokat a magházból.
Ha jól megszívta magát a zabpehely, dobjuk be a mikróba a tálat 30 másodpercre, majd ha meglangyosodott, keverjük bele a gránátalmamagokat, s kész is van a reggeli.

A gránátalma-pucolás nem mentes minden izgalomtól. Gondoltam egészen múlt hétig, mikor is láttam egy frankó videot, s azóta könnyebb az életem :)

Ez itt meg a már-már szokásos annás muzsika, kifejezetten mára: