2014. december 11.

11- Körtés-kesudiós karamellás zabkása


Ez a három dolog a legkedvesebb a családban gyümölcs, mag és ízvilág-ügyileg. Szerintem nem fogtok benne ti sem csalódni, ha megpróbáljátok.



Hozzávalók:

30 g apró szemű zabpehely
1,5 dl tej (nálam általában mandulatej, de készíthető kesudiós is)
1 púpos ek kesudió
1 ek kristálycukor
1 körte kisebb kockákra vágva

Többféle elkészítési módja ismeretes, a legegyszerűbb házi verzió így szól: a cukrot lassú tűzön borostyánsárgára olvasztom, lendületesen hozzáöntöm a tejet, addig keverem, míg felolvad az összes karamelldarab. Ekkor adom hozzá a zabpelyhet, rottyanásig főzöm. A körtét kockázom, kesudiót kicsit megpirítom zsiradék nélküli serpenyőben, majd a langyosra hűtött zabkásához adom, és fogyasztom.
Deluxe verzió 1:  cukrot olvasztok, a kesudiókat forgatom bele a cukormasszába, szilikonlapra terítem, majd kihűlés után darabolom és adom a kész zabkásához.
Deluxe verzió 2: egy-két szem vajkaramellát adok a kész kásához.
Deluxe verzió 3: karamellpudingot készítek, és ebbe forgatom a zabpelyhet, körtét. Ennek sem ártanak a kis gonoszan kalóriadús vajkaramella-darabok, melyek szintén készíthetők házilag is.

Ennyi kényeztetés (és kalória :)) után jár egy jó kis pörgős muzsika, ugye? :)