2014. december 1.

2- Mézes-meggyes-mákos zabkása



Az adventi készülődés második napjára egy darabka nyarat mixeltem a téli, nehezebb hozzávalókkal.

Hozzávalók:

30 g apró szemű zabpehely
1 ek őrölt mák
1 ek aszalt meggy (vagy 2 ek befőtt/fagyasztott)
2 tk méz
csipetnyi fahéj (vagy haladóknak kardamom :))
1-1,5 dl máktej (vagy bármilyen tej)
ízlés szerint kis citromlé

A zabpelyhet az aszalt meggyel, tejjel, fahéjjal, mézzel összekeverem, rottyanásig főzöm. Ha kész van, belekeverem a mákot, illetve ha friss meggyem vagy befőttem van, azt csak ezután teszem hozzá, csakúgy, mint a citromlevet, mert annak nem tesz jót a hevítés.

Miért jó a mai összeállítás?
A mák az egyik leghatásosabb szer csontritkulás ellen, a szép köröm és haj barátai jó ha megszeretik. Óvja a gyomor nyálkahártyáját, segítséget nyújt gyomorégés ellen. Vérnyomás-és koleszterinszint-normalizáló hatású, idegrendszerünkre is jó hatással van.
A meggy gyönyörű színén kívül a vese, a máj, a vér tisztítását segíti elő, enyhe vízhajtó hatással bír.
A méz meg egyszerűen finom, ugye? :)

Mai plusz egy tipp, ezúttal a női szakasznak: mézes-mákos arcradír :)
A darált cukrozatlan mákot, keverd össze egy kis mézzel, és mikor kenhető pépet kapsz, kész is vagy. A megtisztított, nedves arcbőrbe finom mozdulatokkal dörzsöld be 1-2 percig, majd mosd le langyos vízzel. Ha teheted, növényi olajjal ápold utána arcbőrödet. Legjobb az argán-vagy gránátalmamag-olaj, de megteszi egy kis oliva is.