2011. október 13.

Zelleres krumplikrém-leves


A zeller az egyik kedvenc zöldségem, a paradicsom és a cukkini mellett. Leggyakrabban leves készül belőle, mert P. csak módjával rajong érte, viszont egy jó krémes levesért cserébe hajlandó némi áldozatot hozni. Ez itt egy kényszer szülte, jól sikerült próbálkozás, mert nem volt itthon főzőtejszín, így a megszokott recept helyett keresnem kellett egy másikat. A régi megy a kukába, azt hiszem.

Hozzávalók:

3 db közepes krumpli
1 db zellergumó (kisebb, vagy egy nagyobb belsejéből egy közepes krumplinak megfelelő darab)
1 fej vöröshagyma
1 ek vaj
3 dl tej
5 dl víz
2 ek mascarpone-sajt
bors

A vöröshagymát félbevágom, vékony karikákra vágom, és a vajon megdinsztelem. A krumplit, zellert kis kockákra vágom, egy percig pirítom a hagymával, majd felöntöm a vízzel, tejjel, sózom, borsozom, majd gyakran kevergetve közepes lángon puhára főzöm (kb 15-20 perc). A tűzről félrehúzom, botmixerrel pürésítem, hozzáadom a mascarpone-sajtot, ha kell, sózom, borsozom, majd visszateszem főni, az első rottyanásig. Ha sűrű lenne, teszek hozzá kis vizet, de akkor az igazi, ha krémesen sűrű marad.
Nálunk most zellerpesto került rá, és sajtos pirítós, príma vacsora volt így magában is.