A zeller az egyik kedvenc zöldségem, a paradicsom és a
cukkini mellett. Leggyakrabban leves készül belőle, mert P. csak módjával rajong érte, viszont egy jó krémes levesért cserébe hajlandó némi áldozatot
hozni. Ez itt egy kényszer szülte, jól sikerült próbálkozás, mert nem volt
itthon főzőtejszín, így a megszokott recept helyett keresnem kellett egy
másikat. A régi megy a kukába, azt hiszem.
3 db közepes krumpli
1 db zellergumó (kisebb, vagy egy nagyobb belsejéből egy
közepes krumplinak megfelelő darab)
1 fej vöröshagyma
1 ek vaj
2 ek mascarpone-sajt
só
bors
A vöröshagymát félbevágom, vékony karikákra vágom, és a
vajon megdinsztelem. A krumplit, zellert kis kockákra vágom, egy percig pirítom
a hagymával, majd felöntöm a vízzel, tejjel, sózom, borsozom, majd gyakran
kevergetve közepes lángon puhára főzöm (kb 15-20 perc). A tűzről félrehúzom,
botmixerrel pürésítem, hozzáadom a mascarpone-sajtot, ha kell, sózom, borsozom,
majd visszateszem főni, az első rottyanásig. Ha sűrű lenne, teszek hozzá kis
vizet, de akkor az igazi, ha krémesen sűrű marad.
Nálunk most zellerpesto került rá, és sajtos pirítós, príma
vacsora volt így magában is.