2 citrom leve
1 citrom héja
3 dkg gyömbér
A körtét hámozom, magházát kiveszem, és 8-10 darabra vágom,
a citrom héját reszelem, vigyázva, hogy a fehér húsból már ne kerüljön bele. A
gyömbért nagyon apró darabokra aprítom.
A körtét meglocsolom a citromlével, majd a cukorral felteszem
főni. Miután levet eresztett, a lángot lejjebb veszem, beleteszem a citromhéjat
és az aprított gyömbért, és még 40-45 percig főzöm. Dzsemfixszel tuti gyorsabb,
de én meg nem szeretem a dzsemfixet, inkább keverem egy félórával tovább a
cuccot. Szerintem megéri, az állaga nagyon jó lesz.
Sterilizált üvegekbe töltöm (nekem egy csatos közepes és egy
bébiételes lett a megadott mennyiségből), az üvegeket lezárom, két-három percre
fejjel lefelé fordítom őket, majd száraz dunsztba teszem, míg kihűl.
Az íze valami csoda. Az amúgy unalmas körteízt nagyon feldobja ez a páros, hideg téli estéken frissen sült kalácsra kenni de jó is lesz, feltéve, ha megéri a jövő hetet.