2011. november 2.

Gofri




Ismét egy Puffin-hack, gyerekeim nagy örömére. Mert már a Pötyi is beállt a sorba, a finom falatok pusztításánál teljes jogú versenyzőként kell számolni vele. Nagyétkű gyerekem is van végre, hurrá.
Ez is amolyan jolly joker recept, mint a múltkori keksz, most a vaj helyett étolaj került bele, és a cukormennyiséget feleztem. Aztán tej-és tojásmentessé tehető, ha a vajat étolajra, a tejet rizstejre, a 3 tojást pedig 3 evőkanál csicseriborsó-lisztre cserélem le. Sőt, bevallom, úgy talán még jobb is, mert ez a verzió frissen kiváló, de jó félóra után pedig plöttyedt lesz, viszont a mindenmentes változat ropogós marad pár óra után is.
Íme a mai változat, gyors és egészségtelen, ámde annál finomabb reggelire való, avagy éljen az őszi szünet J

Hozzávalók:

40 dkg liszt
1,2 dl étolaj
6 dkg cukor
3 tojás
csipet só
fél liter tej
1 cs sütőpor

A tojásokat kettéválasztom, a sárgákat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tejet, azzal is elkeverem, majd a lisztet, olajat, sütőport is hozzáadom és jól összedolgozom.
A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan összekeverem a két tál tartalmát, és már lehet is kanalazni a gofrisütőbe.

A mindenmentes változat esetén a tojással nem kell játszani, minden hozzávaló mehet bele a tálba, egy gombnyomás a robotgépen, és két perc múlva süthető a gofri. Ugye mennyivel barátibb? J Mínusz egy tál, mínusz  két perc, kaizen.
Jelenlegi kedvenc ízkombinációnk a gyömbérdzsem-juharszirup duó, együtt valami isteni a két egyenként is finom feltét. Próbáljátok ki, ha tehetitek!

További tippek gofrisütéshez:

-         a konyhapultra terítsünk egy nagyobb darab alufóliát vagy sütőpapírt, és erre helyezzük a gofrisütőt plusz a tálat, amiből adagoljuk (nekem folyton kicsurog a sütőből egy kicsi, mert nem szeretik a kölykök, ha lyukas a végtermék, hát jól meg kell tömni a formát), a végén ezt az alátétet dobhatjuk a kukába, a munkalap tiszta marad
-         ebből az okból én egy kicsit megvajazom a sütő külsejét, hogy ne tapadjon rá a szmötyi, aztán az áramtalanítás után röviddel tisztítószeres ruhával áttörlöm (régebben brutálisabb tiszítási módszereim voltak, szegény sütő mai napig őrzi a nyomait…)
-         egy kis alkohol (pl. rum) nem fog ártani a masszába, a tészta könnyebb lesz tőle
-         ha fel akarom dobni a gyerkőcök napját, vagy bulikajaként készül, kevés természetes ételszínezékkel színezem (pl. céklapor)