2011. november 21.

Hamburger





Most jöhetne sok duma a nagy hamburgerezésekről, Marco Polo-s munkahelyi ebédekről, de talán legközelebb, a recept sem rövid.
Ez úgyis más felfogásban készült hambi, kézműves amerika-majmolás, meg nem is akkora adag per darab, de jó, nagyon jó.

Kiinduló recept és formázási tutorial Limaránál, bár kis hackelést eszközöltem a szokásos "mi nincs itthon a recepthez" kör után, de jó lett így is.


Hozzávalók:

2,3 dl langyos tej
1 evőkanál méz
1 tk só
40 g étolaj
1 tojás
70 g tejföl
60 dkg liszt
1 cs porélesztő

1 tojás a kenéshez

A hozzávalókat tálba mérem, és dagasztógéppel vagy kézzel jól kidagasztom. A tálat tiszta konyharuhával letakarom, meleg helyen a duplájára kelesztem a tésztát, majd nyolc részre osztom, bucikat formázok belőle.

Ha már felvették a gömbölyded formát, sütőlapra ültetem őket, tovább kelesztem, szintén a duplájára, végül megkenem tetejüket a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm őket.




Míg a bucik kelnek (vagy akár egy fél nappal a sütés előtt), előkészítem a húspogácsákat.


Hozzávalók:

500 g darált marhahús
1 tojás
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk dijoni mustár
1 tk só
bors ízlés szerint

A vöröshagymát apróra vágom, a fokhagymákat nyomón átpréselem, majd a hozzávalókat egy tálban kézzel alaposan elkeverem.  Pogácsaformákat szakítok a masszából, és tálcáta teszem őket, majd mehetnek a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. 

Ha a bucik megsültek, a húspogácsákat előveszem a hűtőből, és frissen kisütöm őket.

Kevés olajat forrósítok, a forró olajba helyezem a pogácsákat, az olajban laposra nyomkodom őket és közepes lángon kb 5-6 perc alatt mindkét oldalát jól átsütöm.

Egy másik serpenyőben vagy grill-lapon a félbevágott zsemlék belsejét megpirítom, a kisült húspogácsát ráhelyezem, majd még forrón egy-egy szelet sajtot helyezek a húsokra, hogy szépen ráolvadjon.




Innentől maradhat puritán a hambink, és ezennel kész is van, vagy tehetünk bele ezt-azt ízlésünknek és az otthon fellelt alapanyagoknak megfelelően.

Nálunk most a következőképp épült fel a hamburger-torony:
  • buci alja
  • 1 szelet pirított baconszalonna
  • 1 húspogácsa
  • 1 szelet cheddar-sajt
  • paradicsom
  • lilahagyma
  • majonéz
  • buci teteje

Ütős vacsora volt, jól csúszik mellé a sör, és a jó zene is. Tökéletes bulikaja, a bakifotók albumába jó pár kép bekerülhet, ha kellően telepakoljuk különféle feltétekkel :)

Végül még egy kis muzsika desszertnek, mert ez is jó: