Most jöhetne sok duma a nagy hamburgerezésekről, Marco Polo-s munkahelyi ebédekről, de talán legközelebb, a recept sem rövid.
Ez úgyis más felfogásban készült hambi, kézműves amerika-majmolás, meg nem is akkora adag per darab, de jó, nagyon jó.
Kiinduló recept és formázási tutorial Limaránál, bár kis hackelést eszközöltem a szokásos "mi nincs itthon a recepthez" kör után, de jó lett így is.
Hozzávalók:
1 evőkanál méz
1 tk só
1 tojás
60 dkg liszt
1 cs porélesztő
1 tojás a kenéshez
A hozzávalókat tálba mérem, és dagasztógéppel vagy kézzel
jól kidagasztom. A tálat tiszta konyharuhával letakarom, meleg helyen a
duplájára kelesztem a tésztát, majd nyolc részre osztom, bucikat formázok
belőle.
Ha már felvették a gömbölyded formát, sütőlapra ültetem őket, tovább
kelesztem, szintén a duplájára, végül megkenem tetejüket a felvert tojással, és
180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm őket.
Míg a bucik kelnek (vagy akár egy fél nappal a sütés előtt), előkészítem a húspogácsákat.
Hozzávalók:
1 tojás
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk dijoni mustár
1 tk só
bors ízlés szerint
A vöröshagymát apróra vágom, a fokhagymákat nyomón
átpréselem, majd a hozzávalókat egy tálban kézzel alaposan elkeverem. Pogácsaformákat szakítok a masszából, és
tálcáta teszem őket, majd mehetnek a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Ha a bucik megsültek, a húspogácsákat előveszem a hűtőből, és frissen kisütöm őket.
Kevés olajat forrósítok, a forró olajba helyezem a
pogácsákat, az olajban laposra nyomkodom őket és közepes lángon kb 5-6 perc
alatt mindkét oldalát jól átsütöm.
Egy másik serpenyőben vagy grill-lapon a félbevágott zsemlék
belsejét megpirítom, a kisült húspogácsát ráhelyezem, majd még forrón
egy-egy szelet sajtot helyezek a húsokra, hogy szépen ráolvadjon.
Innentől maradhat puritán a hambink, és ezennel kész is van, vagy tehetünk bele ezt-azt ízlésünknek és az otthon fellelt alapanyagoknak megfelelően.
Nálunk most a következőképp épült fel a hamburger-torony:
- buci alja
- 1 szelet pirított baconszalonna
- 1 húspogácsa
- 1 szelet cheddar-sajt
- paradicsom
- lilahagyma
- majonéz
- buci teteje
Ütős vacsora volt, jól csúszik mellé a sör, és a jó zene is. Tökéletes bulikaja, a bakifotók albumába jó pár kép bekerülhet, ha kellően telepakoljuk különféle feltétekkel :)
Végül még egy kis muzsika desszertnek, mert ez is jó: