A minap kérdezte a nagyobb, mi a kedvenc ételem? Nehéz volt válaszolni (hezitáltam, ér vajon a tiramisut mondani? J), de győzött a nevelő énem, és végül a pizzára esett a választásom.
Szeretem, mert a diétástól a hedonistáig, évszaktól és hangulattól függően variálhatók a feltétek, szeretem, mert jó választás barátokkal töltött estéhez és romantikus vacsorához is. Ellentétben mondjuk a hamburgerrel, ami nem egy randikaja, ugye?
Szóval pizza lett, egy napokkal előbb kiszúrt recept alapján, tönkölylisztes, teljes kiőrlésű egészséges típus.
A sok duma után pedig itt a recept:
200 g tönkölyliszt
150 g sima liszt
1 cs szárított élesztő (7g)
2 dl meleg víz
1 ek olivaolaj
1 tk méz
1 tk konyhasó
1/2 tk oregano
1/2 tk bazsalikom
A hozzávalókat egy tálba mérem, kézzel pár perc alatt összegyúrom. Akkor jó, ha a tészta könnyen elválik az edény faláról. A tálat konyharuhával letakarom, meleg helyre teszem, és kb. 20 percig kelesztem. Míg a tészta pihen, elkészítem a feltéteket, és előmelegítem a sütőt 250 fokra. Ha a tészta megkelt, két részre osztom, kis cipókat formázok belőlük.
A pizzasütés how-to Limarától származik, eszerint a sütővel együtt egy tepsit is forrósítok, a tésztát egy sütőpapíron nyújtom kör alakúra, kívánt vastagságúra (ez ízlésfüggő, mi vékonyan szeretjük), majd rápakolom a feltéteket. Ha a sütő már forró, a tepsit kiveszem, ráegyensúlyozom a sütőpapíron lévő pizzát, és kb. 10 perc alatt készre sütöm.
Az adagból két darab 28 cm-es normál-vékony pizza lesz. A tésztája a nem kevés élesztő miatt puha lesz, csak a szélei ropogósak, pont ahogy kell.
Nálunk most a klasszikus sonkás-gombás-kukoricás készült.
A fotóért elnézést, türelmetlen és éhes volt a banda, csak kikaptam a sütőből, kattintottam párat, és estünk is neki egyből. Rekordidő alatt betoltuk, az elmúlt időszak egyik legjobb vacsorája volt.