2011. augusztus 4.

Kőszegi kisir

...azaz bulgursaláta minálunk



Ez a nyár nem kedvez a fogyókúrázóknak. Az évben a nyári meleg pár hete az, amikor mindenki könnyebben fogy, tisztítókúrázik, mert egyszerűen nem kíván enni, csak maximum valami könnyűt, és lehetőleg hideget.

Idén én is nagyon vártam már azt az időszakot, amikor végre kívánni fogom a különféle könnyű salátákat, mert bevallom, alaphelyzetben nem vagyok egy nagy salátapusztító. Illetve dehogynem, csak azok a saláták nem valami fogyókúrás dolgok, hanem inkább csak finomak, mint többen között a tonhalas tésztasaláta.
Viszont ennek a grillezős, salátázós, jeges limonádés nyárnak lőttek, úgy tűnik, a csokis keksz és a padlizsánkrém lett a nyár kedvenc étele, mert nagyon vártuk az estét, mikor a sütő bemelegíti legalább a konyhát.
Az eső most is ömlik, már egy kisebb tó van a házunk előtt, és legszívesebben egy meleg teával leülnék tavalyelőtti képeket nézni a tengerpartról. De előtte még bepötyögöm ezt a remek receptet, mert Krisztinának tegnap ígértem valami könnyűt.

No, ez sem az a pár szem fűszál leöntve citromlével kategória, viszont minimális erőfeszítés kell hozzá, és a kalóriatartalom tetszés szerint növelhető/csökkenthető, ezzel együtt finom, és változatosan elkészíthető.

A bulgur búzatöret, bioboltokban, dm-ben hozzá lehet jutni. Kétszeres mennyiségű forró vízzel leöntve 30-40 percig állni hagyom, majd tetszőlegesen adhatok hozzá zöldségeket, egyebeket.

A legutóbbi alkotás hozzávalói (4 személyre):

20 dkg bulgur
4 dl forró, enyhén sós víz
6 db paradicsom
1 nagy vöröshagyma
1 db piros pritaminpaprika
2 db kisebb padlizsán megsütve
fél citrom leve
kis csokor petrezselyem
kis csokor citromfű
néhány levél menta

A padlizsánt érdemes korábban, néhány másik társával együtt megsütni, a többiből például padlizsánkrém készülhet, ráadásul energiát is spórolunk. Ha lesz még valaha grillezős idő, grillen sütve is isteni a padlizsán.

200 fokos sütőben 50-60 perc alatt sülnek meg a padlizsánok, én újabban csak megmosom, és olajjal megkent sütőlapra teszek 5-6 kisebb padlizsánt, melyeket villával több helyen megszurkálok.

A bulgurt langyos vízzel átöblítem, majd mély tálba öntöm. Enyhén sós forrásban lévő vizet öntök rá, és a tálkát letakarom egy kistányérral. 30-40 perc alatt magába szívja a vizet, és megpuhul.
Míg a bulgur ázik, a vöröshagymát apróra felkockázom, a paradicsomot, paprikát szintén kisebb kockákra vágom fel. Ha sok időm van, a paradicsomot megkopasztom, ehhez forró vízbe mártom, magházát, csumáját mindenképp kiveszem.
A kihűlt padlizsánt meghámozom, puha húsát összevagdosom egy vágódeszkán.. Nálam krémszerűen lágy lett a végeredmény, nagyon jó állagot adott a salátának. A zöldfűszereket késsel felaprítom.

Ha megpuhult a bulgur, hozzáöntöm a zöldségeket, fűszereket, rányomom a fél citrom levét, és összekeverem. Ízlés szerint sózom, borsozom,  mehet rá egy-két kanál olivaolaj is, ha pedig a cél a hagyományos ízek elérése, néhány kanál majonéz is mehet rá oliva helyett. Egy próbát megér nélküle. Szerintem.
Néhány óra hűtés jót tesz neki.

S ha már török étel, helyi programajánló a recept jegyében: Ostromnapok péntektől vasárnapig.