Volt nekem egy jó, mi több, isteni kakaós csiga receptem, de elveszett. Viszont találtam egy egészen hasonlót Gabojszánál, és ezt sütöm egy ideje, még sosem hagyott cserben.
Ezúttal a standard kakaós mellett készült ez a remek sárgabaracklekváros-diós, csokival a tetején.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
5 dkg vaj
1 tojás
5 dkg cukor
2,5 dl tej
csipet só
1 tasak szárított élesztő
kevés olvasztott vaj (1-2 dkg)
kis üveg sárgabaracklekvár (kb. 20 dkg)
15 dkg durvára vágott dió
5 dkg cukor
Fogok egy nagy tálat. A lisztet beleszitálom, hozzáadom a cukrot, sót, tojást, szárított élesztőt, az 5 dkg puha vajat és a langyos tejet. Robotgépre dagasztókart teszek, és félóráig hagyom dolgozni helyettem a gépet. Ha kézzel dagasztom, kb. tíz perc intenzív nyüstölés után ruganyos tésztát kapok (akkor jó, ha a tál oldalától elválik a tészta), ez a módszer alvó gyereksereg és/vagy stresszes nap esetén játszik.
A tálat konyharuhával letakarom, meleg helyre teszem kb. egy órára, s ha jól állnak a csillagok, a tészta ennyi idő alatt duplájára kel. Téglalap alakúra nyújtom megkelt tésztát, vastagon megkenem baracklekvárral, megszórom a cukrozott dióval, majd aszerint, hogy klasszikus nagy, vagy a trendi mini csiga a cél, rövidebb vagy hosszabb oldalánál fogva feltekerem a tésztát. Külsejét vékonyan megkenem a maradék vajjal.
Éles késsel 2 cm-s szeletekre vágom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd kelesztem még kb. 15 percig. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készülnek el a csiguszok.
Ha kihűltek, tetejüket olvasztott étcsokival locsolom, hedonisták mártogatással is próbálkozhatnak J