2011. augusztus 29.

Lángos


A legtöbbször, ha készítek valami újdonságot, nagyon jól sikerül először. Másodjára általában halványabb a produkció, harmadszor meg biztosan változtatok rajta valamit.
Ez az a recept, ami meglepett először, mert ezt a lángost kerestem. Nem a krumplisat, nem a kefireset, hanem azt a strandon meg piacon kapható egyszerűt. Bingo. Ráadásul a recept közlése előtt jó sok hasznos praktikát is megosztanak lángossütés-ügyileg.
Másodszor azért lepett meg, mert még jobban sikerült, mint először. Harmadszor meg azért lepett meg, mert még a Pepinke, a híresen rosszevő fiam is eszméletlen mennyiséget tüntetett el belőle. Ezek után eszembe sem jutna változtatni a recepten J


Hozzávalók:

2 dl langyos tej
1 dl langyos víz
1 tk kristálycukor
1 cs szárított élesztő (7g)
2 ek étolaj
500 g liszt
csipet só


A alkotóelemeket a fenti sorrendben a robotgép tálkájába mérem, majd 20 percig dagasztom. Utána kézzel átgyúrom, majd tiszta konyharuhával letakarva a tálkát meleg helyen duplájára kelesztem (40-60 p).
Ha megkelt, kis cipókat formálok belőle, majd lisztezett deszkára sorakoztatom a gombócokat, letakarom ismét, és újabb 20 percig kelni hagyom.
Kézzel lepényformát alakítok belőlük, majd forró (tényleg forró) olajban kisütöm. Az olajból kivéve rácsra teszem, hogy lecsepegjen a felesleges zsiradék a lángosról. Nekem 12 darab lett a fenti receptből, közel akkorák, mint a lángossütőnél kapott példányok.