Ismét villámgyors vacsora, csak jó előre eltervezni, mert pár óra a hűtőben sokat dob rajta.
Tészta volt ebédre a gyerkőcnek, mert azt legalább megeszi, de engem meg lassan sírba lehet kergetni a pestós tésztával, így salátát kreáltam a feleslegből. Mert lehet hidegen enni, maradékeltüntetésre és szükségmegoldásokra kiváló, egyszóval joker.
A saláták és tésztaszószok nálam szinte sosem készülnek ugyanúgy, ezúttal egy friss zöldfűszeres verzió 2 személyre:
- 15 dkg száraztészta kifőzve
- 1 nagy tonhalkonzerv
- 2 ek joghurt
- 2 ek tejföl
- 1 ek majonéz
- 3 paradicsom
- 1 paprika
- 1 csokor petrezselyem
- egy marék bazsalikomlevél és citromfű vegyesen
- csipet só
- bors ízlés szerint
- citrom
A kihűlt tésztát egy nagy tálba öntjük, melynek fedele is van. A konzervet lecsöpögtetjük, a paprikát, paradicsomot felkockázzuk, a zöldfűszereket felaprítjuk, a joghurtot, tejfölt, majonézt egy kis tálkában összekeverjük, sózzuk, ha kell, borsozzuk, végül az összes hozzávalót összekeverjük a nagy tálban, fedelet rátesszük, és mehet be a hűtőbe, egy-két órára.
Tálaláskor adjunk félbevágott citromot mellé, nagyon feldobja a friss citromlé az ízét, de nem mindenki szereti, én ezért nem szoktam belekeverni az öntetbe.
Ha nagyon jó vacsorát akarunk, a citromos sört se mellőzzük, kiváló nyáresti kiegészítője a salátának.