2011. július 25.

Spenótos nokedli

aka parajos galuska, de mi már csak ilyen egyszerű népek vagyunk…
A recept családi, de import is egyben, Ausztriában élő rokonainktól tanulta anyukám évekkel ezelőtt, és rögtön az egyik házi kedvenccé vált. Illetve, enni nagyon szerettem, de készíteni…
Nagy kudarcaim voltak az ügy kapcsán, így félve álltam neki a minap a vacsora-alkotásnak. Ott figyelt a hűtőben egy kisadag jobb sorsra érdemes, helyi piacon vásárolt spenótlevél, szóval belevágtam, és siker!
Anyukám receptjét nem tudtam megtanulni, mert ő nem használ mérleget szinte soha, én meg saccra nem tudok főzni, a kényszeres méricskélők táborához tartozom., ergo nem mondott sokat a „kell bele liszt, egy tojás, meg kis víz, hogy nokedlitészta-állagot kapjunk”.
A net jó barátom, ez alól eddigi két nokedlis próbálkozásom volt csak kivétel, mert mindkét recept becsődölt nálam, így jött a receptmixelés a saját ötletekkel, mert nem vagyok az a kudarctűrő fajta.


A nálam működő recept így szól:

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
1 tojás
15 dkg spenótlevél
3 gerezd fokhagyma
2,5 dl langyos víz
1 mk só
vöröshagyma
sajt

A spenótleveleket megtisztítom, zúzott fokhagymás olajon megfonnyasztom, felöntöm a vízzel, beleütöm a tojást is és összeturmixolom.
Nagy fazékban felteszem a vizet forrni, hogy mire kész a massza, szaggathassam is. Kikészítek a fazék mellé egy tésztaszűrőt és egy serpenyőt kanálnyi étolajjal.
Egy nagy tálba beleöntöm a lisztet és a sót, és egy fakanál segítségével néhány mozdulattal belekeverem a spenótos cuccot, hogy lágy masszát kapjak. Nem kell hosszasan kevergetni, ha már homogén az anyag, kész is vagyunk.
Ha felforrt a víz, kezdhetjük a szaggatást, ami ugyan nem egy fáklyásmenet, de nem szabad megerőltetőnek lennie, ekkor ugyanis túl sűrű a massza, kell még kis langyos víz hozzá. Sajnos, nincs kőbe vésett mennyiség, a különféle márkájú lisztek közt néha van különbség.
Amint feljöttek  a galuskák a víz felszínére, jöhet a tésztaszűrő, majd a hideg vízzel leöblített noklikat az olajos serpenyőbe tesszük, hevítjük.
A.fenti adagból 2-3 személyes porció készül. 

Az elkészült galuskákra számtalan feltét kerülhet, tejföl, tejszínes szósz, sajt. Mi nagyon szeretjük a pirított hagymakarikákat, így a sajt mellett ez jár hozzá nálunk.
Nagyon egyszerű elkészíteni. A vöröshagymát (személyenként egy kisebbet) felvágjuk karikákra, lisztben megforgatjuk, majd bő olajban pirosra sütjük.
Tálaljuk a noklikat, és eltüntetjük. Sör vagy száraz fehérbor jól csúszik hozzá.