2012. december 30.

Házi pilóta-keksz



Azt mondják, adóssággal nem szabad átmenni az újévbe. Itt hát a múltkor beígért recept, ha ügyesek vagytok, akár már a szilveszteri partit is feldobhatjátok vele. Holnap még nyitva a Tecsó, ha nem lenne hozzá valami alapanyag otthon :)

Hozzávalók:

fehér feléhez:
20 dkg finomliszt
fél kk só
fél tk sütőpor
10 dkg puha vaj
12 dkg porcukor
1 tojás
1 vanília kikapart magja vagy egy zacskó bourbon-vaníliás cukor

barna feléhez:

15 dkg finomliszt
5 dkg holland kakaópor
fél kk só
fél tk sütőpor
10 dkg puha vaj
12 dkg porcukor
1 tojás
1 kk fahéj

A tészták hozzávalóit tálba mérem és kézzel vagy géppel homogén masszává dolgozom. Ha kész vannak, egyenként folpackba csomagolva minimum fél órára hűtőbe teszem őket (akár fél-egy nap is lehet belőle).
A hűtési idő után a sütőt előmelegítem 180 fokra.
A tésztát alaposan lisztezett deszkán kb. fél cm vékonyra nyújtom, pogácsaszaggatóval köröket szúrok belőle, és sütőpapírral fedett tepsire teszem a kis korngokat.
A sütési idő kb. 15 perc. Célszerű a fehérekkel kezdeni, és akkor kiszedni, mikor épp csak kis színt kap a szélük, aztán csekolni, hány perc is kellett nekik ehhez. A kakaósnál pedig óra szerint kell eljárni, csúnyán kiszáradhatnak a kekszecskék, ha túlsütjük őket.
Nekem 3 tepsire fért el a teljes adag. Ha készen vagyok a sütéssel, megvárom, míg teljesen kihűlt mindegyik, és jöhet a kedvenc részem, a párosítás.

Ehhez a krém a következő:

12 dkg vaj
10 dkg porcukor
4 dkg kakaópor
2-3 dkg étcsoki

Az étcsokit és a vajat mikróban megolvasztom, belekeverem a cukrot, kakaót, és pár (mondjuk, 5) percre a hűtőbe teszem.
Az arányok 1-2 dekányit mozdulhatnak erre-arra, kóstolgassatok bátran, ezután úgyis csak az összeragasztás fázisa jön, ami már gyerekjáték. Mondjuk, ha rájuk bízzátok, nem sok marad, amit a kekszes dobozba lehetne tenni, szóval csak óvatosan :)

A tészta eredetileg a facebookon keringő cukorpálca-keksz receptje (amiről menet közben állapítottam meg, hogy ezt ugyan én nem tudom csavargatni, cserébe príma kekszalap lenne), a krém pedig alapvetően Dokié.
Sütipecsétnek egy kristálypohár alját használtam, ez az ötlet is fb-ről jött.
Végezetül egy kis mulatság, csak mert pilótákat így ritkán lát az ember lánya, no meghangolódjunk holnapra. Apropó, Ti ünneplitek a Szilvesztert? Ha igen, hogy s mint?