2012. december 17.

Diós-birsalmás muffin

Hahó, van itt még valaki? Jól van. Cserébe kaptok bot-egyszerű receptet. Ha nem is az ünnepi asztalra, ünnepek előtti/közti uzsonnára kiváló. És ahogy a család megjegyezte, soha jobb levegő-illatosítót.



Hozzávalók:

15 dkg liszt
15 dkg darált dió (előtte érdemes megpörkölni a diót, és úgy ledarálni)
fél tk sütőpor
fél kk szódabikarbóna
fél tk kardamom
fél tk mézeskalács-fűszer
icipici csipet só

1 tojás
10 dkg cukor
1,25 dl tej (lehet zab-vagy rizstej is allergiásoknak)
fél dl olaj

egy marék (kb 10 dkg) aprított birsalmasajt (opció: mazsola/aszalt bármi/étcsoki)
12 fél dió a tetejére dísznek

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy 12-es muffin-formát előkészítek, ha nem szilikonos, és nincs papírkapszlim sem, vajazom, lisztezem.
Atojást a cukorral felverem, hozzáadom a tejet, olajat. Az alaposan összeforgatott száraz hozzávalókat gyors mozdulatokkal keverem hozzá a tojásos cumóhoz.  Végül a birsalmasajtot keverem bele, kanállal a formákba kanalazom, tetjére fél diót nyomok, és 18-20 percig sütöm.


A muffin az éves szokásos sütivásárra készülő kollekció egyik darabja volt. Ha jók lesztek, és mert kitartóak vagytok, a héten elárulom, hogy lehet villantani a szilveszteri bulin. Na jó, elárulom most: házi pilótakeksszel. Recept hamarosan...