2012. december 23.

Instant gyümölcskenyér


Szuper SOS ajándékötlet, nem csak Karácsonyra. De ha holnap jelenti be a nagynénéd/rég nem látott barátnőd, hogy a tervek ellenére mégis lesz ideje elugrani hozzátok az ünnepek alatt, ne ess kétségbe. Állj neki ennek a szuper meglepinek, kösd át egy szép szalaggal, mellékeld az elkészítési útmutatót, és garantált sikered lesz.


Gyümölcskenyér száraz hozzávalóit rejti a szép üvegalkalmatosság, melyet rétegezve kell beletölteni, így addig díszként is funkcionál, míg fel nem használja az ajándékozott.
Kiváló ajándék elfoglalt anyáknak, sütni-főzni most próbálkozó fiataloknak, kollégista srácoknak (remekül villanthatnak vele a csajok előtt), vagy bárkinek, akiről tudod, hogy szereti a gyümölcskenyeret,és hajlandó 5 percet bíbelődni az elkészítésével.

Hozzávalók:

1 db 1 literes befőttes üveg (a 0,8-as még pont jó lehet, de kisebb már nem játszik)

1. réteg:
200 g liszt
80 g porcukor
1 rúd vanília kikapart magja (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
6 g sütőpor
csipet só
1 tk szárított citromhéj
1 tk fahéj/kardamom/mézeskalácsfűszer

2. réteg
100 g durvára vágott (vagy darált) dió
100 g kristálycukor

3. réteg
1 ek liszbe forgatott
50 g aszalt szilva
50 g aszalt sárgabarack
50 g mazsola

4. réteg
100 g aprított étcsoki vagy apró csokilencse

Rétegezési sorrend nálam: 1-2-1-3-4-1-2-1-2, de bárhogy variálható tetszés-ügyesség szerint. Szokásom szerint időhiányban voltam, így még díszítés előtt tudtam csak lefotózni a saját példányt. Színes szalagot kötöttem rá, a receptet kis papírkán mellékeltem hozzá, mely így hangzik:

Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.
Vegyünk elő egy nagy tálat, üssünk bele 4 egész tojást, verjük habosra. Adjunk hozzá 20 dkg puha vajat, valamint az üveg teljes tartalmát, és alaposan keverjük el. Kivajazott, lisztezett, vagy szilikon püspökkenyér formába öntsük a kész masszát, és 50-60 perc alatt süssük készre (tűpróba). A sütési idő felétől érdemes figyelni a tetejét, ha barnulna a teteje, alufóliával takarni kell.
A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan borítsuk ki. Ízlés szerint olvasztott csokival vagy vaníliás porcukorral díszítsük.

Egyéb mentőélmény-tippek folyamatos időzavarral, esetleg ötlethiánnyal küzdőknek másoktól, szintén nem csak karácsonyra:
szuper kuponok
csokikóstolás
müpa ajándékutalvány
élményfőzés
vizes lazulás

Holnapra (illetve mára) az utolsó simítások mellett kis csemege is jut, évek óta nem karácsony a karácsony anélkül, hogy adventben megnéznénk a filmet. Holnap lesz a napja, mert az utóbbi hetek szabadidejében egy szupertitkos projekten dolgoztunk, aminek csak ünnepek után mutathatom az eredményét. Addig eye candynek itt van a jó öreg Hugh, meglehetősen díszes társaságban. Jó készülődést!