2012. január 30.

Bagel vörösáfonyás vajkrémmel




Ezek az amerikaiak tudják, mi a jó. Én meg azt, hogy mitől híznak ilyen könnyen J

A bagelről a nagy többségnek először a filmek amcsizsarus jelenetei jutnak eszébe, ez a kaja, ami a papírpoharas kávéval egyetemben ott figyel minden rendőr keze ügyében. Ha nem ez, akkor ugye a fánk.

2012. január 27.

Nutellás-csokis croissant




A tökéletes ráérős, hétvégi reggelihez. Azoknak az elvetemülteknek legalábbis, akik hozzám hasonlóan szeretik finom, édes falatokkal kezdeni a napot. Egy habos bécsi kávéval mennyei. Ha délig pizsamában maradhatsz, az pedig maga a paradicsom, ugye? J

2012. január 21.

Vasi dödölle




Vagy zalai. Ezen most ne vesszünk össze, jó? Mondjuk, hogy őrvidéki jellegzetes étel. Az első igazit úgyis az Őrségben ettem.

Régi idők étele, nagy kedvencem

2012. január 16.

Meyer citrom-mousse

Ide, a világ végére is elért a meyer citrom, kisvárosunk zöldségesénél is találtam pár darabot. A facebooknak hála, már tudtam, mit kell keresnem.

Hogy mi ez? Azért elárulom én is: mutáns citrom (citrom és narancs vagy mandarin természetes hibridje, származási helye eredetileg Kína). Sima bőrű, kerekebb és narancsosabb színű. Íze is szelídebb, a mandarin-narancs keverékét idézi, és nem utolsó sorban isteni illata van.
Pepi szerint egyszerűen csak citrancs.

2012. január 12.

Kókuszos csokigolyó



5 perc elkészíteni. Nem vicc, tényleg. Váratlan vendégek elbűvölésére különösen ajánlott.

2012. január 11.

Császármorzsa



Azaz smarni. Nálunk nagymamám nyomán ezen a néven futott, több más érdekes, ma már viccesnek hangzó szó mellett.
"ó-vazsmegyei" nyelvlecke következik, tegye fel a kezét, aki ismeri a következő szavakat: firhang, spilózni, sróf, mácsik, nokedli, stokedli.
Egy részüket teljesen természetesen használom én is a mai napig, nem meglepő, hogy néha egész vicces társalgásba bonyolódok miattuk, többek közt Somogyból való férjemmel.

Hétvégi bolti párbeszédünk következik:

2012. január 8.

Pirog, piros, piroski


Pirogot azóta tervezek sütni, hogy az első Ulickaja-regényemet olvastam. Tudtam, éreztem, hogy ez egy kedvünkre való dolog lesz.



Egyik karácsonyi ajándékom az Elsők és utolsók című novelláskötet volt, így a napokban ismét Oroszországban járok, orosz ételeket eszem gondolatban.

A pirog autentikus orosz étel, neve valószínűleg a lakoma (pir) szóból ered.
Sós vagy édes kelt tészta, melyet eredetileg rozslisztből sütöttek. A sós tésztát jellemzően hússal vagy káposztával, gombával töltik, és rendszerint nagyobb méretű, az édeset lekvárral vagy gyümölcsökkel gazdagítják, mérete pedig kisebb, akár falatnyi is lehet. Az orosz nyomán más szláv népek konyhájában is meghonosodott, rokona a mi derelyénk.

2012. január 5.

Bukta van




Még van. Mert hiába írja az eredeti reci, hogy napokig eláll, ezt nem fogjuk most megtapasztalni.
Maradt 3 darab, röpke 12 órával azután, hogy kikerült a sütőből az adag.

2012. január 2.

"Azelmúltnyolcév" és a fogadkozások

Neeem, nem politika. Ahhoz se kedvem, se gyomrom nincs.

Az alakom. Mert mi másra foghatnám a mostani helyzetet, mint az elmúlt nyolc évre? J

Sose voltam nádszálkarcsú, és most sem vagyok kövér. A plusz két gyerek és öt kiló.
A nyolc év alatt egyszer ugrott le hirtelen, a Pepi születése után. Aztán meg visszajött. Évekkel később újra terhesség, szülés, szoptatás. Utóbbi még mindig tart, de ezúttal nem ugráltak le a pluszok olyan gyorsan. Még a költözködés közben sem.
Az mondjuk, sanszos, hogy már többet és jobban főzök, mint nyolc, vagy akár hat éve. Plusz jóval kevesebbet mozgok, és az utóbbi években a nagy magánéleti drámák is elkerültek, szerencsére.

A fő irányvonal tehát meg is van. Nem akarok konyhaügyileg visszafejlődni, vagy mondjuk Mr. Darcy után epedezni. Szóval a recept esetemben elég egyszerű: szeretnék többet mozogni, és kisebb adagokat enni.

Kábé ezeket tudom betartani, bár nagy tapasztalatom nincs diéta, meg életmód-váltás ügyileg. Viszont azt tudom, hogy nincs kedvem bonyolult számításokat végezve étkezéstervezni, vagy salátalevélen, ne adj isten csokimentesen élni, és ennek folyományaként évi 365, bocs, 366 napon keresztül PMS-es hisztistyúkként létezni.
No meg nem a kiterjedésen kellene nagyot változtatnom, hanem a textúrán, szóval a mozgásos részt nem lehet, nem is akarom kiiktatni a nagy fogadkozásból.

Szilveszterkor kirándultunk, azaz sétáltam kb 5 km-t, igaz, hátamon a 11 kilós Pötyivel, meg futottam kábé 200 m-t a végén az elveszettnek hitt babakesztyűk okán, de az azért túlzás, hogy ettől izomlázam legyen, ugye?

A terv:

  • kisebb szelet csoki/torta
  • több zöldség, gyümölcs
  • heti 1-2 óra sportolás
  • szombatonként családos túrázás 

Ígérem, nem jeletkezem be gyakran a témában. Most év elején úgyis minden női lapban ez lesz a téma, egész tavasszal egészen a bikiniszezonig (br) ki is tart nekik, szóval van rajtam kívül is "autentikus" forrás életmód-meg alak- meg egyébreform ügyileg. 

Amit viszont ígérek:  lesz pár könnyebb recept az év során, és ha eljutunk ehhez az elsőhöz hasonlóan jó helyre, akkor megosztom Veletek, hátha valaki kedvet kap egy jó kis természetjárásra. Deal?


Sopron-Óhermes, 2012.01.01.