2012. január 12.

Kókuszos csokigolyó



5 perc elkészíteni. Nem vicc, tényleg. Váratlan vendégek elbűvölésére különösen ajánlott.

Sikeres zeneiskolai vizsga után Pepi megérdemelte a vacsora utáni desszertet.
Az ünnepekben kapott őurasága egy Mikulásos foglalkoztató füzetet nagymamánál, melyben volt egy csokigolyós recept. El is készítették nagymamával, de abba kellett többek között tojássárgája is nyersen, azt most mellőztem volna a kisebb miatt, meg egyébként sem volt itthon a könyvecske a recepttel. Maradt tehát az impró, mert Pepinek "a Mikulás csokigolyója" kellett.

Biztosan feltaláltam a spanyolviaszt, és rengeteg hasonló recept kering a neten, mégis őrült büszke vagyok magamra, hogy ezt itt saját kútfőből varázsoltam asztalra seperc alatt. Hiszti-mentes este pipa, plusz fél kiló súlynövekedés pipa. Nagy a csábítás az újrázásra, bűnösen jó, főleg ennyi energia-befektetéssel.

Hozzávalók:

100g étcsoki
100g darált háztartási keksz
50 g tejszín
10 g porcukor
3-4 ek kókuszreszelék

Egy magas falú edénybe (pl. müzlistál) belekockázom a csokit, mikróban időnként megkeverve felolvasztom (1,5 perc), ha már megolvadt, hozzáadom a többi cuccost, jól elkeverem, kis golyókat formázok belőle, és kókuszreszelékbe forgatom. Ha van türelmünk, hűtőbe mehet félórára, és minden bizonnyal kis rum sem árt neki, ha felnőttek fogyasztják. Lehet cifrázni a masszába kevert kókuszreszelékkel, vagy közepébe rejtett rumos mazsolával. A megadott adagból 16-18 darab kisebb diónyi gombóc nyerhető.

Újítás következik. A kókuszreszelékbe forgatás nyűgje mától a múlté. A kókusz egy műanyag tálba ment, rá a kis golyócskák, meg a doboz fedele, és óvatos mozdulatokkal összeráztam a doboz tartalmát. Eredmény a fotón, plusz 2 perc megtakarítás.
Ha nem itthon, hanem a régi munkahelyemen takarítottam volna meg egy munkafolyamat felét, már király lennék :) Már csak az vigasztal, hogy mire hadrendbe állok, kaizen-specialista leszek :)