2012. január 23.

Joghurtos gyümölcsös torta




Könnyű, de legalábbis finom. Nagyon finom, gyerekkorom nagy kedvence.

Anyukámtól sikerült megszereznem a kallódó receptet, mely eredetileg egy nagyon kedves nagynénénktől származik.
Zsuzsa néni a mi szemünkben nagy gasztroforradalmár volt, a távoli nyolcvanas években már olyan különlegességeket használt, mint például a lapzselatin. Osztrák import volt, a rokonoktól. Persze, biztosan mi is kaptunk volna, ha tudtuk, mit kell kérni J
Ez a torta eredetileg lapzselatinnal készült, ráadásul vegyes déligyümölcs kompóttal. Tisztán emlékszem, hogy az első szeletben volt életem első mangódarabja is.
Szerelem volt elsőre, tehát kellet a recept, amit aztán anyukám talán egyszer-kétszer reprodukált, hála a macerás lapzselatinnak, amit én most nemes egyszerűséggel kihagytam a buliból. A pontos mértékegységek ugyanis nem voltak feltüntetve a kapott recin, így saját megoldásokat alkalmaztam pár ponton.

Hozzávalók:

3 tojás
3 púpos ek liszt
3 ek cukor

375 g natúr joghurt
10 dkg cukor
1/2 (meyer) citrom leve
33-35 g zselatinfix

350 g gyümölcs kockázva (nálam most: fél meyer citrom, 2 mandarin, 2 kivi, ananászkonzerv)

350 g tejszín

A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A tojásokat kettéválasztom, a cukrot a sárgájával habosra keverem, lassanként hozzáadom a lisztet, majd a habbá vert fehérjét (gyk: ez a három tojásos piskótalap, amit sikerült két tojásosra redukálnom az elszabott logisztika miatt...).
Kapcsos tortaformába (26 cm-s van nekem) sütőpapírt szorítok, vékonyan vajazom (csak a papírt, a forma szélét nem, különben nem tud megemelkedni a tészta), majd a kész masszát habkártyával belesimítom, szélei felé kissé kihúzom, hogy homorú formát kapjak. A formát a meleg sütőbe teszem, világosra sütöm a piskótát a sütő nyitogatása nélkül (nekem 14 perc kellett).
A piskótát langyosan kiveszem a formából, amelyet gyorsan elmosogatok. Szintén kibélelem egy új sütőpapírral, fordítva belerakom a piskótalapot, a formát gondosan összecsatolom.

A joghurtos krémhez a joghurtot a cukorral és a citrom levével és a zselatinfixszel simára keverem, hozzáadom a felkockázott gyümölcsöket, végül a kemény habbá vert tejszínt is óvatosan hozzáadom. A masszát a  teljesen kihűlt piskótára öntöm, és hűtőbe teszem, minimum 10-12 órára.

Tippek: a tejszínt nagyon hidegre kell hűteni. Hogy igazán keményre tudjam verni, én 5-6 percre a fagyasztóba szoktam rakni a jégkockás zacskókra, ilyenkor mindig sikerül a mutatvány.
A banánnal csínján, másnapra csúnya barna lesz, szóval csak akkor tegyetek bele, ha nektek (vagy a célszemélynek) a banánnál véget ér a gyümölcs fogalmának értelmezése J
Idénygyümölcsökkel is biztosan nagyon finom, már alig várom az eper-és málnaszezont, hogy a rózsaszín verziót is elkészíthessem, és ha lesz még meyer-citrom a zöldségesnél, bepróbálok egy full citrusosat is.
Mert férj azt mondta, hogy...(ááá, nem publikus), mindenesetre a top 10-ben simán benne van nála a torta, mihamarabbi ismétlést kér. Nem kis szó ez tőle, mert amiben nincs kis csoki, az nála általában elhasal a próbán.
Ajánlom bátran kipróbálásra, nem bánjátok meg, ha rá(m) hallgattok!