2012. január 21.

Vasi dödölle




Vagy zalai. Ezen most ne vesszünk össze, jó? Mondjuk, hogy őrvidéki jellegzetes étel. Az első igazit úgyis az Őrségben ettem.

Régi idők étele, nagy kedvencem
Ráadásul minden első osztályt végzett hazánkfia képben van dödölle-ügyben, ugyanis ha máshol nem, az énekkönyvben megismerte legalább a nevét az Éliás, Tóbiás kezdetű dalocska nyomán.

A recept alapja Ábrahám Gézáné: Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás c. könyvéből származik. Ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek a hagyományos, tájjelegű népi ételek iránt, legyenek bárhol a világban. Jó pár receptjét próbáltam már, és az éléskamra-bővítéshez is igazán hasznos inspirációkat ad.

Hozzávalók:

8 db krumpli (pucolva 75 dkg lett, mértem)
25 dkg liszt
2 tk só
1 dl étolaj vagy tojásnyi zsír
2-3 fej vöröshagyma

A krumplit pucolom, kis kockákra vágom. Annyi vízzel teszem fel főni, hogy ellepje, és egy ujjnyi magasan álljon rajta a lé. Puhára főzöm, amint kész lett, krumplinyomóval áttöröm, sózom. Teljesen krémszerű masszát kapok (most mértem, pont 1 kg lett a vizes-krumplis elegy), ebbe keverem a kimért lisztet (legyen a negyede a hozzáadott liszt mennyisége), majd gép dagasztókarjával, illetve kézi módszerrel, főzőkanállal jól kidagasztom.

Egy magas falú serpenyőben a zsiradékot megforrósítom, a hagymát üvegesre (vagy kissé sültebbre) sütöm az olajban, majd a forró hagymás zsírra öntöm a krumplis-lisztes masszát.



Nagy-közepes lángon gyakori keverés mellett addig sütöm, míg enyhén (vagy nagyon) le nem pirul, és kis gombóc-szerű képződményekké alakul a dolog.




Fenti eljárás Férj nagymamája nyomán lett sajátom, korábban a tepsibe szaggatós iskola szerint készítettem, de így sokkal jobb. Nekem a tepsiben csak magába szívta a sok olajat, és vagy kencés maradt, vagy kiszáradt. Az meg talán a legrosszabb, ami történhet vele, pont, mint a smarnival. Nincs az a mennyiségű tejföl, amitől élvezhető egy csontszáraz dödölle-szerű izé.

Mi nagyon lepirított hagymával, és pirosra kapatva szeretjük. Önálló ételként esszük tejföllel a tetején (időnként plusz sült hagymakarikákkal, woow, de jó is az), vagy szezonban friss paradicsomsalátával, esetleg lecsóval. Legjobb másnap melegítve, még jobban lepirítva, csak sajna, sosem marad értelmes mennyiség...

Fenti adag bő három, szűk négy személyes, nekünk (2 felnőtt, 2 gyerek) pont egy étkezésnyi.

Köretként vadételekhez népszerű, ekkor egy kicsit, nagyon kicsit lehet szárazabbra készíteni, illetve a hagymamennyiséget csökkenteni, hogy ne nyomja el a húsfűszerek ízét a sok-sok hagyma.