2015. január 19.

Sacher- torta


A nagy karácsonyi sütés-főzés közepette jöttem rá, hogy pár klasszikus kedvencem még a fiókban várja az online dokumentálást. Családi közös kedvencünk, a Sacher-torta az első a sorban.
A körülbelül 8 éves, minimum hússzor tesztelt receptúra egy bécsi kirándulás nyomán keletkezett.

Annyira szeretjük, hogy egyik bécsi túránkon a Hotel Sacherbe is elzarándokoltunk, szépen végigálltuk a sort a fagyban a mindenféle nemzetségű emberekkel egyetemben, hogy megkóstolhassuk az igazit. Ahogy hazaértünk, lecseréltem az addigi receptemet Halász Zoltán: Ínyencek könyve Sacher- receptjére, ez hasonlított első blikkre legjobban ahhoz, amit odaát kóstoltunk.
Az eredeti receptúra persze titkos, hat lakat alatt őrzik, hogy a kis fadobozban a világ minden tájára szállított csemege igazi unikum lehessen.De az én receptem most már 100%-ig az enyém, igaz csak icipicit faragtam az alaprecepten,cserébe nem titkos, vigyétek és szerezzetek vele sok örömet magatoknak, másoknak.

Hozzávalók:

13 dkg vaj
11 dkg porcukor
6 tojás
13 dkg (jó minőségű) étcsoki
13 dkg liszt
20 dkg sárgabaracklekvár (nem jam)
1 ek rum (esetleg jó minőségű barackpálinka)
2 tk vaníliaesszencia vagy 1 vaníliarúd kikapart magja
kis csipet só

A bevonathoz:
20 dkg kristálycukor
1 dl víz
15 dkg étcsoki

A sütőt 180 fokra előmelegítem.
Egy 26 cm-s tortaforma alját sütőpapírral bélelem, félreteszem,

A tésztához a 13 dkg étcsokit vízgőz felett felolvasztom. A puha vajat a cukorral és a vaníliával habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a 6 tojás sárgáját, végül az olvasztott és kissé visszahűlt csokoládét.
A hat tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verem, és óvatosan beleforgatom a cukros masszába. Végül az átszitált, pontosan kimért lisztet ugyanolyan gondossággal hozzákeverem, a masszát a tortaformába simítom, és a forró sütőbe teszem.



10 percig a sütőajtón kis rést hagyva sütöm a tortát, majd a 10 perc elteltével a 150 fokra mérsékelt tűzön további egy órát hagyom a sütőben. 50 perctől érdemes figyelni: akkor jó, ha ujjunkkal finoman megnyomva a tetejét hamar visszaugrik az eredeti alakjába.
A kész tésztát a formában hagyom kihűlni, majd hívom az uramat, hogy vágja ketté. Ez ugyanis az egyik legkényesebb pontja  a hadműveletnek, szerencsés pont felénél eltalálni a tortácskát.


A baracklekvárt kissé felmelegítem, a rummal elkeverem. A felénél kicsit többet a tortalapok közé töltöm, a maradékot pedig a tetejére simítom. Nem árt neki, ha ezen a ponton egy keveset állni hagyjuk, de ne legyen fél-egy óránál több, ha nincs légmentes helyen lezárva.
A máz elkészítése sem ördöngösség.
A cukrot a vízzel egy lábasban 5-6 percig gyöngyöztetem. A csokit vízgőz felett felolvasztom.
Előkészítem a terepet a torta bevonására. Legtökéletesebb egy tepsi fölé rakott sütirács, de egy nagyobbra hagyott sütőpapír is megteszi.
Ha a cukorszirup kb. 40 fokosra visszahűlt, összekeverem az olvasztott csokival, és egy magasabb fokozatra kapcsolok, mert a kence hamar szilárdul. Egy határozott mozdulattal a tortalap közepét célzom be, és egyenletesen kiöntöm a folyadékot. Jó esetben a tetejéhez hozzá sem kell nyúlni, az oldalát kell simogatni egy hablappal vagy szélesebb késpengével. Ha a máz teljesen megszilárdult, megszabadítom a sütőpapírtól/rácstól, és óvatosan tortatálra/dobozba helyezem. 12-24 óra állás után szeletelem először, ennyi kell neki, hogy szépen összeérjenek az ízek. Ha jól zárható dobozba teszem, napokig friss marad.
A csokis, tömény tortaszeletet egy derekas evőkanálnyi hideg, frissen felvert cukrozatlan tejszínnel tálalom.