2012. november 2.

Csokis-banános tejberizs

A tejberizs az az étel, amit nem készítek túl gyakran. Konkrétan ilyen hagyományos módon most először, eddig egy lebutított, rizikómentesebb verziót készítettem párszor gyorsrizzsel. De ez a tabuk ledöntésének hétvégéje, a vaníliasodó után a tejberizsről is bebizonyosodott, hogy semmi hókuszpók, csak némi türelem kell hozzá. Rizottósra véve a figurát biztosan elronthatatlan, mert nekem is sikerült. 

Hozzávalók: 

1 bögre (kb. 20 dkg) rizottórizs
háromszor ennyi tej
200 ml tejszín
50 g cukor
1 ek vanília-esszencia
kis darab vaj (10-20 g)
2 banán
100g étcsoki

Egy lábasban felolvasztom a vajat, ha felolvadt, mehet rá a rizs, párszor elkeverem, majd az első bögre tejet ráöntöm. Lassú tűzön, sűrűn kevergetve a tej nagy részét elfőzöm. Ekkor ráöntöm a következő pohár tejet, a cukor felét, majd ismétlem ugyanezt, ha kezdene összeállni az anyag. Ha szükséges, némi tej mehet hozzá, ha a rizs kemény maradt volna. A tejszínt csak akkor keverem bele, ha már puha a rizs, ekkor egyet-kettőt keverek rajta, majd félrehúzom a tűzről, és rövidesen tálalom is.
A tálaláshoz az étcsokit vízfürdőben vagy mikróban felolvasztom, a banánt karikázom. Ha kevésbé éhes a banda, szebben tálalom. Felvert tejszínnel lehet cifrázni, de az már a hedonizmus kategória. Nekem most csak így sikerült: