2012. november 12.

Krumplikrémleves kolbásszal




Kezdjük ezt a szép hetet egy levessel. Meg igazi házi kolbásszal, hogy valami jó is legyen benne :)
Egyszerű, mint a bot, és általában minden van hozzá a kamrában.

Hozzávalók:


1 fej vöröshagyma
2 ek étolaj
500 g krumpli
1,2 dl zöldség-alaplé (1,2 dl víz, 2 db leveskocka az egyszerűség kedvéért)
2 dl tejszín

bors
1 tk kakukkfű

kb. 20 dkg házi kolbász a tetejére

Egy lábasban az étolajon üvegesre pirítom a hagymát, majd ráöntöm a megtisztított, apró kockákra vágott krumplit és a kakukkfűt. Kicsit megforgatom az olajon, utána felöntöm a zöldség-alaplével. Kb. 15 percig főzőm, s ha már puha a krumpli, levéve a tűzről botmixerrel pépesítem. Hozzáadom a tejszínt, sózom, borsozom, attól függően, az alaplevem mennyire kívánja ezt meg. Takaréklángon visszateszem a tűzre, a kolbászból karikákat szelek, forró serpenyőben mindkét oldalát megpirítom. Ezalatt az idő alatt pont rottyan egyet a leves. Forrón tálalom, tetejére pár karika pirított kolbászt helyezek.

Egy ponton lehet elrontani: nem megfelelő minőségű kolbásszal. A miénk most egyenesen tökéletes, innen származik. Jó szívvel ajánlom a gazda minden termékét, igazi házias, minőségi dolgokat forgalmaznak.
S ha épp Bükfürdő környékén jártok, kihagyhatatlan a kolbásszal töltött karajuk, amit a ház melletti kemencés vendéglátóhelyen szolgálnak fel. Ugyan nem vagyok nagy húsevő, de engem is levettek a lábamról vele. Tipikusan az a kaja, amiért megérte lemondanom a vega életmódról.
Apropó, vegák.  A leves kiváló füstölt (vagy bármilyen karakteres ízű) sajtos pirítóssal is.

A bői gazdáék sajna csak névrokonok, van viszont egy igazi rokonom is, aki nemcsak jó csaj, de állati jó hangja is van. Szerintem. Hallgassátok csak: