2012. február 19.

VKF! 47- Kalandra fel! Narancsos-csokis házi müzliszelet és egy frissítő


Annyira jó volt a mostani vkf! kiírás (köszi, Ágota!), hogy a kalandvágy győzött az eddigi bénázások felett (már az előző kettőt is vágyakozva nézegettem, de csak eltaktikáztam végül a jelentkezést).
No meg az idei évet a heti egy kirándulásos fogadkozással kezdtem, és eddig egész jól haladunk a tervvel, elmesélem, mi hogy szoktunk készülődni a kirándulásokra kaja-ügyileg.
Nagyjából sehogy.
Mivel a hideg időben csak a közelbe merészkedtünk, és 2-3 (na jó, maximum 4) óránál többet nem töltöttünk túrázással, általában csak meleg ital volt nálunk, meg némi édes nassolni való (és egyszer, az Írottkőnél pirog)

Kellemesebb időben sem szerelkezünk fel sok étellel-itallal, mivel általában teljesítménytúrákon veszünk részt. Ezek legtöbbje kiválóan szervezett esemény, viszont nem az a típusú kirándulás, melybe belefér a hosszas piknikezés.
A nevezési díj fejében biztosított útvonal, térkép, és sok esetben étel-ital is jár a résztvevőknek a jó hangulat mellé. Ajánlom mindenkinek a TTT honlapját, ahol az ország minden tájáról összegyűjtik a túrainformációkat.

Túrákra mindig ajánlott némi folyadékkal (télen meleg, nyáron hideg formában) felkészülni, így az egyik legfinomabb teareceptemet osztom meg Veletek, mert ez jó így is, úgy is.




Hozzávalók kb. fél liter teához:

4 dl Lady Grey tea
1 narancs leve frissen facsarva
2 tk méz

A teát lefőzöm (használati útmutató, illetve ízlés szerinti erősségűre), hozzáadom a mézet, jól elkeverem, majd termoszba töltöm. A narancs levét kifacsarom, beleöntöm azt is a termoszba.
Ügyeljünk arra, hogy a termoszunk jól záródjon, okozhat kellemetlen meglepetést a kiszabaduló folyadék.

Ilyenkor télen a narancslé csak az élvezeti értéket növeli, sajnos a forró teában elbomlik a c-vitamin-tartalma. Nyárra  jeges teaként is ajánlom az ízkombinációt, és úgy a vitamintartalom sem vész kárba.


A házi müzliszelet készítése régóta tervben van, sokáig csak nézegettem a recepteket, végül sorozatgyártásba kezdtem. Alábbi egyik ihletője a Pötyi, aki rákapott az efféle csemegékre, másik pedig egy fantasztikus édesség.  A csokinarancsot a helyi Tescoban szereztük be pár hete, szerintem véletlenül idekeveredett egy máshová szánt szállítmány. Angliában (és világszerte) nagyon népszerű termék, viszont itt azóta sem láttam egy darabot sem, pedig vadászunk rá bőszen. Narancsos is, csokis is, poénos is, no meg finom, így mostanában ha édességről van szó, csokis-narancsos ízvilágban gondolkozom.





Hozzávalók 6 db müzliszelethez:

75 g zabpehely
50 g puffasztott zabgolyó (nálam most Kölln csokis)
100 g méz
30 g kandírozott narancshéj
30 g olvasztott étcsoki
1 narancs héja reszelve

Bevonáshoz: 50 g ét-vagy tejcsoki

A mézet tűz felett vagy mikróban óvatosan  megmelegítem (ne forrjon), majd hozzákeverem a többi hozzávalót. Egy kisebb szögletes sütőformát kibélelek sütőpapírral, belekanalazom a masszát, majd kanál hátával elkezdem tömöríteni az anyagot. Én kézzel is rá szoktam segíteni, nagyobb darab sütőpapírt hagyok, ráborítom a tetejére, és addig alakítom, míg nem kapok egy kb 2x10x18-as formát. A sütőformát hűtőbe teszem, legalább 2-3 órára, hogy megdermedjen, majd éles késsel 6 részre vágom. Az egyik felét az olvasztott csokiba mártom (ez elhagyható). Ha a csokitalp megdermedt, alufóliába csomagolom, és felhasználásig hűvös helyen (pl. kamrában) tartom.

Müzliszelet kirándulások mellett a Pepike uzsonnás dobozába is kerül időnként, így kiválthatom a bolti egyen-termékeket a kedvenc összeállításaival. A hozzávalók sora a végtelenségig variálható, jelenleg a narancsos-vörösáfonyás a másik favorit.


S ha már a Kőszegi-hegység lábánál lakunk, hadd ajánljak néhány általunk is bejárt túraútvonalat, ezen a honlapon letölthető útvonal-leírás és térkép is található hozzájuk, további túrák, egyéb programok pedig itt.

Ha további túra-esetleg szállás-vagy programajánlat kell a környéken, forduljatok hozzám bátran, szívesen segítek! Gyertek Kőszegre és környékére, bár elfogult vagyok, de az ország egyik legjobb helye :)