2012. február 23.

Tárkonyos csirkeraguleves




A család kedvenc levese cím büszke birtokosa. Ma még belefér a gazdag, húsos leves, torkos csütörtök van, holnaptól nagyböjt.

Mi így készítjük:

Hozzávalók:

40 dkg csirkemell
1 fej vöröshagyma
3 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
10 dkg gomba
15 dkg zöldborsó
1 ek tárkony
1 l húsleves-alaplé
2 dl tejszín
3 ek étolaj

bors
1 citrom leve

A hagymát vékonyra karikázom, az étolajon üvegesre pirítom. Hozzáadom az apróra kockázott csirkemellet, fehéredésig pirítom. Ezután a karikázott sárgarépát és petrezselymet is a húshoz teszem, néhány tekerésnyi borssal és a tárkonnyal fűszerezem, és egy-két percig pirítom. Felöntöm az alaplével, mely készülhet leveskockából is.
Hozzáadom a borsót és a gombát, majd kb. 20 percig főzöm. Ha puha a hús (és az összes zöldség), felöntöm a tejszínnel, gyöngyözésig hevítem, majd lekapcsolom alatta a lángot.
Egy fél citrom levét hozzáadom, ha kell, sózom (leveskocka esetén vigyázzunk, némelyik nagyon sós!), és tálalom.
A citrom másik felét (esetleg egy plusz citrommal) tálaláskor teszem az asztalra, hogy mindenki magának állíthassa be a számára tökéletes ízt.