2012. február 9.

Tojásos tonhalkrém




Kedvenc kence, bár tele van tonhalas krémmel a net, az enyém is elfér, ugye?
Nálunk a második leggyakoribb mondat a kamraajtóban álldogálva: "Volt itt valahol még egy tonhalkonzerv, ugye?" Persze a válasz általában nemleges, mindig hamarabb elfogy, mint számítana rá az ember.

Most épp tojáshiányos korszakomat élem, ez itt egy soktojásos változat. Ha csak a tonhal ízét szeretném élvezni, akkor kihagyom belőle a tojást, és az olivát egy kanál vajra cserélem. Nyaranta citrom és/vagy zöldfűszer megy bele, most a hidegben viszont jól esik a csípős, karcosabb íz.


Hozzávalók:

1 tonhalkonzerv (185 g)
3 tojás keményre főzve
1 kis vöröshagyma apróra kockázva
fél pohár tejföl (kb. 80 g)
1-2 ek olivaolaj

bors
1 kk őrölt chilipaprika (először inkább kevesebb menjen bele, aztán ízlés szerint növelhető az adag)

A tonhalat lecsepegtetem, tartalmát egy nagyobb tálba öntöm. A tojást nagy lyukú reszelővel ráreszelem, hozzáadom a hagymát, a tejföllel elkeverem. Annyi olivaolajat adagolok hozzá, hogy jól kenhető masszát kapjak (ez a rész el is hagyható, ha nem csepegtetjük le a tonhalat). Fűszerezem, majd jól zárható dobozban a hűtőbe teszem egy-két órára, hogy az ízek összeérjenek.
Ha a rusztikus állaggal megelégszünk, egy villa pont elég eszköz az elkészítéshez, de természetesen botmixerrel is lehet ügyködni a krémesebb végeredmény érdekében.
Pirítóssal szoktuk enni, de néha csak úgy magában is elfogy a maradék.