2014. január 19.

Sült alma és a Pogány-völgyi pincesor Kőszegen



Szombaton teljesen véletlenül jutottunk el a város határában húzódó Pogány-völgybe. Nagy szerencse, hogy nem sokkal korábban keveredtünk ide, mert akkor most nem a jelenlegi házunkban laknánk, hanem valamelyik ottani-eredeti funkciója szerint- borospince egyikében.
Túlzás nélkül állíthatom, teljesen elvarázsolt a hely.
Mivel a szavak gyakran kevésnek bizonyulnak, megmutatom pár képpel, milyennek láttuk mi, és ha végignézitek a képeket, jutalmul alul megtaláljátok nagyanyám egyik kedvenc receptjét, csak mert olyan régimódi hangulatba kerültem, és ha az enyém lehetne az a kis sárga mesekunyhó, mindig ilyennel várnám ott az unokáimat :)


A pincék közül a kedvencem, akár holnap beköltöznék, azt hiszem. Tündelak.


Tündelak ablaka, vajon mit rejthet?


Ablak alatt csodás vadszőlő. Nem adja fel, él és virul.


Itt vesztem el végleg. Majdnem elsírtam magam, hogy ez így megmaradt...és nincs hozzá közöm.


Modern idők 1. De jó is látni, lesz folytatása a régi hagyományoknak.


Másik kedvenc pince, ezt is elfogadnám.


No, kezeket fel, kinek melegítették még ilyenben a kakaót a sparhelten? :)


Modern idők 2.  A pincesoron: egy gondozott porta előtt.


Karácsonyi dekoráció még egyik ablakban- itt döntöttem el, mi lesz az esti desszert :)

Kankalin a völgyben: itt egy pillanatig tényleg elhittem, ennyi volt a tél.


Sült alma

Hozzávalók (személyenként):
1 db nagyobb méretű, savanykás alma
1 ek szilvalekvár
pár szem dió
1 kk fahéj
1 tk kristálycukor
pár szem mazsola
A sütőt előmelegítem 200 fokra. Az almákat alaposan megmosom, magházukat kivágom. A durvára vágott diót a lekvárral, mazsolával, cukorral és a fahéjjal elkeverem, majd a magház helyére tömködöm. Az almá(ka)t sütőpapírral bélelt tepsibe állítom, és a forró sütőben 15-17 perc alatt megsütöm. Akkor az igazi, ha az alma megrepedt, és a tetejére a cukros lekvár kis karamell-sapkát növesztett. A tálalással úgy 10 percet várok, a forró lekvár csúnya sérüléseket tud okozni. Főleg gyerekeknek adva figyeljünk erre!


S hogy ehhez a kis mini-albumhoz és nosztalgikus vacsorához teljes legyen az élmény, a zene is elvarázsoló lesz, jó? :)