2014. január 18.

Mirinda szelet tuning-verzió (aka csokis-narancsos-túrós süti)




A klasszikus Mirinda-szeletet (vagy Fanta, vagy esetleg Jaffa néven) szerintem mindenki ismeri, aki a '90-es években volt kollégista. Mert ha épp valakinél nem volt szokás sütni, valamelyik szobatárs négyből egyszer tuti egy doboz ilyennel jelent meg vasárnap este.
Én is a kollégista években ismertem meg, és akkoriban úgy emlékszem, szerettem ezt a mostani ízlésemmel már-már jellegtelen, se túl csokis, se túl narancsos cuccot. Pont ezért volt kihívás újragondolni a régi receptet, vajon tudom-e jobban csinálni, mint ahogy az a kockás füzetben meg vagyon írva? Ugye, ez a PC megfogalmazás? :)
De az van, hogy sütnöm kellett, és gondoltam, ebből nem lehet baj, ha nagyon jól is sikerül, egy szeletnél többet tuti nem eszem meg belőle. Aha, persze. Szép elmélet volt, mondanom se kell, de laktózérzékenység ide vagy oda, nem álltam meg egy szeletnél. Terv tehát túlteljesítve, csokis is, narancsos is, kalóriadús és eszméletlen jól csúszik is :)

Hozzávalók a tésztához:
4 tojás
12,5 dkg cukor
12,5 dkg liszt
3 dkg kakaópor (cukrozatlan)
2 kk sütőpor
1 tk vaníliaesszencia (vagy egy csomag vaníliás cukor)
csipet só
3 ek olaj
3 ek narancslé

Hozzávalók a krémhez:
fél kg túró
25 dkg mascarpone-sajt
2 dl hideg habtejszín
1 narancs reszelt héja
12,5 dkg porcukor
1,5 cs zselatinfix

100g étcsoki (lehet akár narancsos is)
1 narancs pucolva, félbe, majd kb. fél cm-s szeletekre vágva

Hozzávalók a bevonóhoz:
1 cs vaníliás pudingpor
3,5 dl Mirinda

Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Egy kb. 25x35-as tepsit kibélelek sütőpapírral.
A tojásokat habosra verem a sóval és cukorral, s mikor már kellően habos, keverés közben hozzáadom az olajat, narancslét, vaníliát. Kb. 10 perc elteltével leállítom a habverőt, és a masszába szitálom a lisztet, kakaót, sütőport.Óvatosan elkeverem, majd az előkészített tepsibe töltöm az elegyet, és kb. 20 perc alatt készre sütöm.
Ha elkészült, félreteszem hűlni, majd kb. 2/3-1/3 arányban két részre vágom.

Az étcsokit gőz felett megolvasztom.

A krémhez a túrót áttöröm, majd alaposan elkeverem a narancshéjjal, mascarponéval és a cukorral. A tejszínt kemény habbá verem, és összeforgatom a két tál tartalmát, végül jól elkeverem benne a zselatinfixet.

Fogok egy tálcát, vagy szerencsés esetben a keretes tepsimet, és a tészta 2/3-át teszem alulra. erre kerül a túrós krém jó fele, majd az olvasztott étcsoki. Utána jön a vékonyabb csík tészta, rá a maradék túrós krém.
A vékony narancsszeleteket ízlésesen (oder legjobb tudásom szerint) a túróra halmozom.

Elkészítem a bevonót: a 3, 5 dl Mirindát egy kisebb edénybe felteszem főni, forrás után sűrűn kevergetve hozzáadom a vaníliás pudingport, sűrűsödésig keverem, majd félrehúzom a tűzről, s ha langyosra hűlt, óvatosan a narancsszeletekre öntöm.

A kész kompozíciót hideg helyre teszem minimum 1-2 órára, majd éles késsel felvágom a narancsszeletek mentén, hogy egy-egy narancs jusson mindegyik kockára. Nálam 24 kiadós kocka lett belőle.



Zene is jár hozzá, ráadásul olyan, amiből legalább egy sikeres feldolgozás már készült, ez itt egy sajátos, és a miénk: