2013. október 13.

Ősz minálunk

Az év bármely szakában szeretek itt élni, a legjobban mégis ősszel fáj, hogy ennyire kevés szabadidőnk van. Karnyújtásnyira az erdők, dombok, roskadásig gombával, gesztenyével, ezerszín falevelekkel, és alig-alig jutunk el rövid kalandozásokra.
A mai napsütéses gyönyörű időért nem tudok elég hálás lenni, épp tegnap lett elegem abból, hogy hetek óta nem jutottam ki félóránál többet a szabad ég alá, és úgy általában robotpilóta üzemmódban éljük a mindennapokat.
Gyerekekkel indultunk neki Bozsokról Cák fele, egy már sokszor megjárt erdei úton, mely Velemen keresztül halad.
Mivel pont ezen a hétvégén volt Gesztenyeünnep, kis tanakodás után arra is beneveztünk. A pozitív élmény a rendezvényen az ismerősökkel való találkozás és a fahéjas kürtőskalács volt, a többi az általános turista-rablás kategóriájába tartozott sajnos. Update: a rendezvényt azóta a helyiek szervezik, sokkal jobban,,,



A túra azonban csodálatos volt. Láttunk siklót, szarkát, hallgattunk madárfüttyöt, és szedtünk egy nagy kosár gesztenyét, vadat, szelídet vegyesen. Gyalogoltunk nagyjából 10 kilométert, ami nem kis teljesítmény a kiskorúaktól, főleg, hogy a hároméves is becsülettel abszolválta legalább a felét. Plusz feltöltődtünk friss levegővel, napsütéssel, erdőillattal.
Gyertek ki a természetbe, gyertek Kőszeghegyaljára, most igazán szép. Az erdők napról napra színesebbek lesznek, vargánya, szelídgesztenye, csipkebogyó van bőven, nagyon keresni sem kell, csak gyűjteni a zacskóba, kosárba.
Most azért is kiváló célpont, mert közelednek az őszi rendezvények: Írottkő-túra, Orsolya-napi vásár, mindenki talál magának elfoglaltságot itt az ország szélén, ha rászán egy napot, vagy akár egész hétvégét.


Lesz szabad tűzön sült gesztenye, helyi ételek, csemegék, rengeteg színes program. Ráadásul nem fognak állni lelkes emberkék a városba vezető utcákon, hogy belépőt szedjenek az épp arra járóktól, úgyhogy aki emiatt maradt le a hétvégén Velemről, várjuk szeretettel jövő héten Kőszegre!
További őszi mini-fotóalbum itt, a bejegyzés végén. Elöl pedig az egyik legjobb recept erre a gombában gazdag őszre.