2013. október 31.

Pilóta-kekszes muffin Halloweenre hangolva




Úgy kezdődött, hogy a rohonci kisboltban múlt héten hiába integetett szinte utánam a leárazott Oreo, inkább az új Lindt csokik közül jött velem az epres cheesecake-es. Jó volt, nagyon is,de persze, azóta is oreo-karikák kúsznak be a szemem elé, ha nagyon lecsökken a vércukorszintem. Én voltam a soros a céges sütinapon, így kigondoltam, valami jó kis Oreós sütit sütök.
Az ötlet csodás, de szerda este (vagy bármikor) Kőszegen Oreóhoz jutni pont annyi esélyem volt, mint megtanulni szinkronúszni. Így lett hát helyi lehetőségekhez igazítva Pilóta-kekszes muffinom, felturbózva kis díszítéssel. Tesztelők szerint igazán jó lett, és a díszítés is nagyon bejött mindenkinek. Gyakorlok az Esterházy-tortára, így kapóra jött egy ötlet a pókhálós díszítésre, ezúttal csokipók nélkül, ahhoz még van hová fejlődni :)

Hozzávalók:
12 db Pilóta-keksz

150 g liszt
50 g összetört pilótakeksz (nálam a fehér fele)
100 g vaj
4 tojás (3 egész+1 sárgája)
100 g porcukor
1 tk sütőpor
csipet só

cukormáz
50 g étcsoki olvasztva

A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A muffinformát előkészítem. Célszerű szilikonformát, vagy hagyományosat ÉS papírt használni, a kivajazás ezúttal szerintem nem elég.
A Pilóta-kekszeket kettéveszem, amelyiken a krémes rész marad, azt pofával felfelé a kis formák aljába helyezem.
A krémtelen kekszekből 50 g-nyit mozsárban összetörök. Egy tálban hozzákeverem a liszthez, sütőporhoz a kekszmorzsákat és csipet sóval gazdagítom a keveréket.
A tojásokat a cukorral és a puha vajjal habosra keverem.
A habos masszába néhány mozdulattal belekeverem a száraz hozzávalókat. Nem szabad agyonkeverni, akkor nem lesz levegős a tészta.
A kész masszát evőkanállal a kapszlikba halmozom, majd kb. 15 percig sütöm.
Ha megsült, rácson hagyom kihűlni.


Cukormáz
1 tojás fehérje
100 g porcukor
1 ek citromlé
1 tk vanília-esszencia


A tésztából kihagyott tojásfehérjét kb. 2 percig habosítom, majd hozzáadom a porcukrot, és kemény habbá verem. Menet közben apránként keverem bele a citromlevet és vaníliaaromát.

A kihűlt muffinokra evőkanálnyi cukormázat terítek.

Csokoládét olvasztok,majd egy alkalmas eszköz (habnyomó, fecskendő, stb.) segítségével vékony sugárban csigavonalat rajzolok a cukormázra. Éles eszköz segítségével (ecsetvég, evőpálcika, hurkapálca) a közepétől a széléig húzgálok pár vonalat.

Ha jó ütemben dolgozom, mosogatással együtt egy óra alatt kész a látványos, izgalmas és nem utolsó sorban finom desszert.



Végül egy nagyon régmúltból előtúrt dala csak ma éjjelre: