2013. szeptember 15.

Dalmát sonkás fusilliTenger sok tennivalóm közepette gyakran csak egy félóra jut a vacsorakészítésre. Ezekre az időhiányos hetekre kincs egy-egy véletlenül kikísérletezett, szükség hozta, bot-egyszerű recept. Ilyen jön most, még a nyaralásról hoztam, s ha véletlenül otthon/kollégiumban/kempingben nincs épp dalmát sonka, el ne keseredjetek, a Lidl-es zsugorfóliás is majdnem ilyen jó hozzá.

Hozzávalók:

15 dkg száraztészta
1 ek olivaolaj
fél fej vöröshagyma
10 dkg vékonyra szeletelt, kockányi darabokra vágott sonka
1 dl tejszín
1 db 140 g-os paradicsomkonzerv
bors
zöldfűszer ízlés szerint(nálunk épp kakukkfű, de kiváló a bazsalikom és a vegyes mediterrán fűszer is)

A tésztát sós lobogó vízben fogkeményre főzöm. Míg a tészta fő, olajat hevítek, szeletelt hagymát pirítok. Ha üveges a hagyma, mehet a sonka is az olajra, nagyjából egy percig, majd követi a paradicsom és a tejszín és a fűszerek, végül pedig a kifőtt, lecsepegtetett tészta, majd friss-forrón kerülhet is az asztalra.
A sót szándékosan hagytam ki, ugyanis a mi sonkánk olyan sós volt, hogy ahhoz vesekínzás lett volna még egy kevés is, szóval csak gyors kóstoló után fűszerezzük készre a szószt.
Kiváló hozzá egy pohárka száraz rozé, főleg, mert a segítségével könnyebben visszaidézhető a nyáresték teraszon vacsorázós hangulata.