2012. október 23.

Kenyérlángos




Sok volt mostanság a duma, cserébe kevés a recept. Most javítva az arányokon íme a számunkra tökéletes langalló/ kenyérlángos/ pompos recept. További tökölés nélkül. Ma 11 éhes száj meózta, mindenkinek ízlett.

Hozzávalók:

tészta:
1 kg liszt
2 csomag porélesztő (2x7 g)
5,5 dl langyos víz
2 tk só
1-1,5 tk méz
2 ek semleges ízű olaj

feltét nálam:
1 szál kolbász
10 dkg szalonna
20 dkg sajt
tejfölös szósz

A tészta hozzávalóit fordított sorrendben egy tálba öntöm, kézzel vagy géppel alaposan kidagasztom. Ha szükséges, kevés vizet adagolok hozzá menet közben. Ruganyos, de viszonylag kemény tészta a cél. Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 40-60 perc), ezalatt a feltétet metélem/keverem.
A sütőt a legnagyobb fokozatra állítom, nálam ez 250 fok.
Miután a tészta megkelt, kettéveszem, a cipókból gáztepsi méretű lapokat nyújtok. Az egyik adagot tepsibe simítom, villával megszurkálom, majd 5 percre betolom a sütőbe. Az 5 perc letelte után a kívánt feltétet ráhalmozom, és további 10-15 percre a sütőbe tolom. Akkor jó, ha a tészta széle, illetve a sajt pirulni kezdenek.



A tejfölös szószom így készül: 1 nagy pohár tejfölbe 4 gerezd fokhagymát nyomok, sózom, borsozom. Ha nem kenyérlángost, hanem pizzát készítek, ebbe kerülnek a zöldfűszerek is, újabban ugyanis a tejfölös szósz a menő nálunk mindenre.

A fenti adagból 2 nagy gáztepsire való lesz, lehet felezni, szorozni az adagot igény szerint. A legjobb keresetkiegészítő tevékenység nagybani előállítása, olyan hatszoros haszonnal lehet különféle vásárokon eladni. Ha nyerek a lottón időt, tuti megcsinálom. Addig tiétek a terep :)