2012. július 19.

Cukkini-krémleves




Az idei nyár egyik (ha nem a legnagyobb) favoritja nálunk. Hatalmas adagok tűnnek el egyik napról a másikra. Szerencsére cukkini van, saját, bio, ha meg elfogy, lesz olcsó a boltban még egy darabig, szóval hetente egyszer biztosan készítek, akkora szerelem lett.


Hozzávalók:

70-80 dkg cukkini (nálam 3 db kígyóuborkánál csak kicsit nagyobb és vastagabb méretű)
2 ek étolaj
fél fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
Annyi víz, (bocs zöldségalaplé) amennyi a cukkinit ellepi
1 db zöldséges leveskocka
2 dl tejszín (30%-os)

bors
1 tk kakukkfű

A cukkinit vékony hasábokra, majd kockára vágom. Én zsenge cukkiniből készítem, így a héját nem hámozom le, a nagyobb darabok héja viszont kérgesebb, attól megválnék, bár akkor az üde zöld szín bukta...
A vöröshagymát karikázom, az olajon üvegesre pirítom. A fokhagymát présen átnyomom, a cukkinidarabokkal és a kakukkfűvel az olajra öntöm, pár percig kevergetve pirítom, sózom, borsozom. Felöntöm annyi alaplével (vagy víz+1 db leveskocka), amennyi pont ellepi, felforralom, majd fedő alatt alacsony lángon15-20 percig főzöm. Lehúzom a tűzről, botmixerrel pépesítem, majd visszatéve a tűzre a tejszínt is hozzáadom, és ízlés szerint tovább fűszerezem. Egy rottyanás után lekapcsolom alatta a lángot, és akár tálalhatom is.
Nálunk a sláger a levesgyöngy, de sajtkoronggal, pirított zsemlekockával vagy szalonnával, aszalt paradicsommal a tetején is el tudom képzelni.
Melegen is hamar elfogy, de szerintem szobahőmérsékleten a legjobb.
Diétázók, tejallergiások a tejszínt kihagyhatják, 1 db puhára főzött krumplival és némi vízzel remekül helyettesíthető.

Ebben a tányérban különösen vidáman mutatna, ha vége nem az összes pénzünket a kocsinkba öljük, akkor feltuningolom néhány hasonló kiegészítővel a kis szigetemet:)