2012. június 17.

Cseresznyés cobbler




Sokkal rövidebb idő alatt elkészül, mint memorizálni a nevét :)

Szóval cobbler. Trükkös amerikai eredetű édesség, kezdőknek kifejezetten ajánlott.

Gyümölcsös piteszerűség, a gyümölcs alul, a vajas-puha, de tetején ropogós tészta felül. Bármilyen idénygyümölcsből elkészíthető, sőt, befőtt és aszalvány is kerülhet bele. Szeletelni mondjuk nagyjából lehetetlen, de ez nálunk nem szempont. Recept kedvenc Good Food-füzetkémből, némi módosítással.

Hozzávalók:

30 dkg kimagozott cseresznye
1 ek cukor (elhagyható)
fél citrom leve

40 g hideg vaj
110 g liszt
1 csapott tk sütőpor

1/2 kk kardamom

35 g cukor
1 citrom reszelt héja
80 g natúr joghurt

mandulaforgács díszítéshez

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A cseresznyét egy tűzálló tál aljára szórom, a cukorral összeforgatom, majd meglocsolom a citrom levével.

A tésztához a vajat a sütőporral és kardamommal összeszitált liszttel elmorzsolom, hozzáadom a citromhéjat és a cukrot, végül a joghurtot is, és néhány mozdulattal elkeverem. Nem kell kidolgozni, amint összeáll, már mehet is a gyümölcs tetejére.
Én most a cukor egy részét (egy evőkanálnyit) a tészta tetejére szórtam a mandulaforgács mellett, kellemesen ropogós lett a teteje tőle.
20 perc alatt lesz kész, érdemes figyelni a tetejét, ha nagyon gyorsan barnulna, tegyünk a tetejére alufóliát.
Fenti adag 2 db 12x12-es cuki kerámia sütőformába fért el, de egy közepes jénai is megfelelő lehet.

Kis szösszenet arról, hogyan kedvelte meg Pötyi a cseresznyét, és miért keresi lelkesen a kukacokat a gyümölcsben: