2012. június 7.

Ajváros tekercs



Hozzávalók:

80 dkg finomliszt
1,5 dl étolaj
5 dl langyos tej
5 dkg (1 kocka) élesztő
1 tk méz
púpos tk só
1 tojás a kenéshez

1 üveg ajvár
40 dkg füstölt sajt

Egy pohárba öntök a tejből kb 1 dl-t, beleteszem a mézet és felfuttatom benne az élesztőt. A többi hozzávalót egy tálba mérem, hozzáadom az élesztős tejet, és kézzel vagy géppel alaposan kidagasztom.
A tálat tiszta ruhával letakarom, meleg helyre teszem. Kb. fél óra alatt a duplájára kel a tészta.
Ha szépen feljött, a masszából négy cipót formálok, majd egyenként kinyújtom őket kb. 3-4 mm vastagságú téglalap-formára.
Megkenem ajvárral, szórok rá füstölt sajtot, szorosan feltekerem, majd háromszög alakban felvágom a tekercset, így kapok ilyen helyes kis izéket. Persze lehet klasszik csigává is formázni, az íze ugyanolyan jó lesz :)
Tetejét megkenem a felvert tojással,  megszórom sajttal, sütőlapra helyezem és 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütöm.

Az adag vendégváráshoz méretezett, első kipróbálásra a fél adag is megteszi, de vigyázat, gyorsan fogy!
Ajvár helyett természetesen bármi mással tölthető, nálam két adag például pizzakrémet kapott.

Apropó, kóstoltátok már az ajvárt?
Én először nagyjából 15 éve találkozatm vele, az egyik legjobb szombathelyi kocsmában, melynek vajdasági származású tulajdonosa fantasztikus lepényeket kínál a bambik mellé.


Többek között pljeszkavicásat, ajvárral, juhtúróval. Az maga a mennyország, higgyétek el. Szóval elsőre megszerettem a paprikakrémet,és persze, a helyet is (egy időben már-már törzshelyünk lett).

Aztán néhány évvel később eljutottam a paprikakrém egyik "őshazájába", Szerbiába, és onnantól kezdve pár évente készítek saját verziót. Persze, nem az "igazit", mert az olyan, mint nálunk a lecsó: minden háznál másképp készül. Remélem, ezen a nyáron sikerül nekifogni, mert már jó ideje a bolti van csak itthon.

Azért is most hoztam ezt a több mint fél éve tervezett receptet, mert az ajvárhoz többen a horvát, szlovén, montenegrói tengerparti élményeket párosítják. Meg a nyarat, a tengert, pihenést.
Ráadásul a napokban kezdtük szervezni a nyaralásunkat (illetve nem szervezni, mert eldöntöttük, hogy idén mi is "lasztminitbe" utazunk :)) .
Szóval épp aktuális, akinek csak egy ilyen recept kell, hogy elinduljon pédául a horvát tengerpartra, hárt most megkapta, menjen, és küldjön egy képeslapot, vagy igyon egyet a parton az egészségemre, plédául itt: