2023. február 26.

Pisztáciás-fehércsokis banánkenyér


 Banánkenyér deluxe verzió. Pisztácia és fehércsoki egészíti ki a klasszikus csokilencsés-mandulás eredeti receptet. Tipikus hétvégi comfort food, a süvítő északi széllel, felhőkkel teli napokra.


Hozzávalók:

25 dkg liszt

egy csomag sütőpor

egy teáskanál szódabikarbóna

3 db túlérett banán, villával pürésítve

2 tojás

12 dkg cukor

csipet só

egy csomag vaníliás cukor vagy egy teáskanál vaníliaesszencia

70 ml olivaolaj

8 dkg puha vaj

15 dkg pisztácia és mandula vegyesen, pirítva, durvára vágva

15 dkg sima és fehér csokilencse vegyesen


Műveleti sorrend:

Egy püspökkenyér-formát vékonyan vajazok-lisztezek.

A sütőt előmelegítem 180 fokra.

A pisztáciát, mandulát serpenyőben pirítom, és késsel vagy késes aprítóval durvára aprítom. A pirítás ne maradjon el, ez teszi extra finommá a magvakat. 

A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna) egy tálban kimérem, összekeverem és félreteszem.

A tojásokat a cukorral, a vaníliával és a sóval fehéredésig keverem, majd hozzáadom a vajat és az olivaolajat, és ezekkel is alaposan elkeverem. Hozzáadom a banánpürét a tojásos masszához. Utána következnek a száraz hozzávalók, homogén elegyet varázsolok a két tál tartalmából. Végül az aprított magvakat és a csokilencsét keverem egy kanállal vagy spatulával a masszába.

A tésztát a kilisztezett formába egyengetem, és a forró sütőbe tolom. 50-55 perc alatt lesz kész, érdemes 30 percnél ránézni, hogy nem pirul-e a teteje túlzottan? Ha igen, érdemes alufóliával takarni, melyet az utolsó 5 percben eltávolítok. 

A süteményt a formában hagyom kb. 10 percig, majd egy rácsra borítom, és hagyom teljesen kihűlni, mielőtt szeletelem. Ez a legnehezebb rész, mert isteni illat árad a lakásban már egy félórája, és még legalább ennyit kell várni az első édes harapásra. Cserébe megéri, mert nem fog szétesni a tésztánk, s büszkén tálalhatjuk a habos kávé vagy kakaó mellé uzsonnára.


Hedonista fakultációsok a sima porcukor-szórás helyett alkalmazhatnak olvasztott (fehér)csokis, pisztáciadarabos fedést is, ez ünnepivé és kellően édessé varázsolja a süteményünket. Akár a húsvéti asztalon is megállja a helyét a desszert, de kár lenne addig várni: a böjti vasárnapok legszebb ékköve lesz, ígérem! Ráadásul 15 perc nettó munkával kevés ilyen jó sütemény készíthető el.