2023. május 14.

Meglepetés szelet - az ötperces kevert sütemény

Váratlan vendégek? Még váratlanabb szénhidrát-hiány? Néhány percnyi szabadidő egy esős délután? Ezt a sütit kell kipróbálnod. Ha elmúltál kb. 12 éves, garantáltan meg tudod csinálni, ne aggódj, s nyugodtan lepd meg magad vele!

Egy átlagosan felszerelt kamra, egy tepsi, két tál és egy habverő kell csak hozzá, valamint mosogatással együtt 10 perc (és 30 perc sütés). Ezzel a minimális befektetéssel egy olyan alapsüteményt kapunk, melyet aztán végtelenségig lehet cicomázni, de nem mindig érdemes. De erről majd később, most jöjjön a recept!

Hozzávalók:

3 tojás

12 dkg cukor

egy csomag vaníliás cukor

csipet só

2 púpos evőkanál házi baracklekvár (nálam 12 dkg)

1 ek tejföl vagy joghurt (vagy akár mascarpone-sajt)

12 dkg olvasztott vaj

12 dkg darált dió

1 citrom reszelt héja

20 dkg liszt

1 tk szódabikarbóna

1 púpos evőkanál kakaópor

+ízlés szerint bármi, ami, passzol a sütihez, van otthon, és gazdagítani akarjuk vele a tésztát: mazsola, csokilencse, aszalt gyümölcsök, reszelt marcipánmassza...tényleg csak a fantázia szab határt! De ezek mind extrák, első alkalommal javaslom csak magában elkészíteni a süteményt, fantasztikus lesz magában is!

A művelet:

A sütőt 180 fokra előmelegítem. Egy közepes méretű tepsit (nálam 18x28 cm) sütőpapírral bélelek,

Egy tálban a tojásokat a sima és vaníliás cukorral, sóval 2-3 perc alatt kihabosítom, majd belekeverem a vajat, lekvárt, tejfölt. A diót, lisztet, citromhéjat és a szódabikarbónát egy másik tálba mérem, alaposan összekeverem, majd hozzáadom a tojásos cucchoz. A massza nagyjából kétharmadát a sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazom. Ha szeretném dúsítani a tésztát, ide jöhet a két réteg tészta közé minden extra. 

A maradék masszához hozzákeverem a kakaót. Ha túl sűrűnek találom, egy kanál vízzel lazítom, és a kakaós tésztát is a tepsibe kanalazom, és indulhat a sütés. Kb. 28-30 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm az állagot. A túlkészítés nem tesz jót neki, 30 percnél érdemes kivenni a sütőből. Tepsiben hagyom langyosra hűlni. Tetejét porcukorral hintem (de díszíthető akár olvasztott csokival, mascarpone-habbal vagy nutellával is, tényleg csak a fantázia szab határt a játéknak), és kockákra vágva tálalom.

Kiváló önbizalomépítő süti, az első konyhai próbálkozások tökéletes receptje. Kiválóan variálható, a dió szabadon cserélhető más csonthéjasra, a lekvár is lehet narancs- vagy mandarinlekvár az ízekkel kísérletezőknél. 

Egészségünkre!