2016. augusztus 18.

Dán fahéjas csiga



Az idei nyár az északi országok nyarait idézi,talán ezért is kerül az olasz ételek mellet egyre több északi finomság tányérunkra idén. Lazacleves, káposztás falatka, rote grütze, nürnbergi kolbász, sorolhatnám- finomak mind!
Ha azonban csak egyet akartok kipróbálni, és a cukortartalom sem rettent el, ez legyen a választás: a vajas kelt tészta, a sok töltelék, a cukros máz együtt teszi ellenállhatatlanná a csiguszokat. Kiváló lesz az első iskolai napokon is, amikor a letört ifjak kedélyét fel kell dobni- ha kerül egy-két darab az uzsonnás dobozba, már jó napjuk lesz.

Hozzávalók:

Tészta:
60 dkg sima liszt
1 csomag instant élesztő (vagy 3 dkg friss)
2 dl tej
5 dkg kristálycukor
2 tojás
20 dkg puha vaj

Töltelék:
15 dkg vaj
15 dkg barna nádcukor
2-3 púpos tk fahéj (ízlés szerint)

Máz:
10 dkg porcukor
2 ek tej

A tészta hozzávalóit mély tálba mérem, és dagasztógéppel vagy kézzel kb. 10 perc alatt kidagasztom. Akkor jó, ha lágy, csillogós, de az edény falától elváló tésztát kapok.
Konyharuhával letakarva meleg helyen 30 percig kelesztem.
30 perc elteltével a tésztát átgyúrom, és lisztezett deszkán kinyújtom (kb. 6-7 mm vastag, téglalap alakú forma az ideális).
A töltelékhez a vajat habosra keverem, apránként hozzáadom a cukrot, végül a fahéjat, és kész habos masszát egyenletesen a tésztára terítem.
A hosszabb oldalánál fogva szorosan (vagy ahogy épp sikerül...) feltekerem, és éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágom. Ennél a fázisnál a csigák kerülhetnek egyenesen a mélyhűtőbe, hétvégi reggeleket kiválóan fel lehet dobni pár frissen sütött példánnyal :)
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, levegősen, hogy tudjanak kelés közben helyezkedni.
Alufóliával letakarva újabb félórát kelesztem őket, közben előmelegítem a sütőt 200 fokra.
A kelesztés letelte után a tepsit alufóliástul a sütőbe tolom, és 5 percig sütöm, majd a fóliát levéve róla újabb 15 perc sütés következik.
A kész csigákat 20-30 percet hűtöm,
A mázhoz a porcukort kimérem, és a 2 ek tejjel kikeverem, híg tejföl állagúra. A mázat ekkor a csigákra öntöm, majd miután megszilárdult a máz, tálalom, vagy dobozolom. Nálunk maximum a másnapot érte meg, de állítólag 2-3 napig is élvezhető. Pont, mint az átlag dán időjárás :) De az ország gyönyörű lehet...