2015. július 19.

Napos barackos - könnyű sárgabarackos pite



Ha a nyárra gondolok, ez a süti mindig eszembe jut. Meleg barackok, puha tészta, semmi különös, csak a forróság és a mennyei illatok...
Elkészíteni 5 perc, elrontani gyakorlatilag lehetetlen, a többi már csak azon múlik, be merjük-e kapcsolni a sütőt ebben a hőségben?
Egy próbát ráér, csak győzzük ismételni ;)
Hozzávalók:

4 tojás
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor vagy 1 tk vaníliaesszencia
csipet só
15 dkg olvasztott vaj
15 dkg tejföl vagy natúr joghurt
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja

12 szem sárgabarack

4-5 ek baracklekvár
1 ek rum
1 tk fahéj

A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A tojásokat a cukorral, vaníliával, pici sóval habosra keverem. Hozzáadom a vajat és a tejfölt, végül a sütőporral átszitált lisztet és a citrom héját is.
Egy kb. 30x40-es tepsit sütőpapírral bélelek, elsimítom benne a kész masszát. A megmosott, kettészedett barackokat a tésztába nyomom a gömbölyű felével lefelé.
A baracklekvárt a fahéjjal és a rummal elkeverem, a barackok közepébe simítom.
A tepsit a forró sütőbe tolom, és 45 (+/- 5) percig sütöm, tűpróbával tesztelem.
A legjobb langyosan, sütés után kb, fél órával, de 2-3 napig is élvezetes marad, mert nem szárad ki egykönnyen a tészta. Tálaláskor szitálhatunk rá porcukrot,de anélkül jobban átjön a barack friss íze.
Egy jó sűrű, akár bográcsban készült leves vagy ragu után a tökéletes nyári desszert, és igazán jól csúszik mellé a hideg limonádé (vagy akár szentségtörés gyanánt a rozéfröccs).

Nálam most joghurttal készült, illetve a liszt felét lecseréltem mandulalisztre. A vaj pótolható más zsiradékkal, de nem érdemes: a vaj ízét nehezen adja vissza más alapanyag, szóval nem a legkönnyebben paleosítható recept, persze lehetetlenek nincsenek, főleg nyáron, ugye ;)