2015. május 9.

AZ IKEA-s svéd mandulatorta glutén-és laktózmentesen (és blogszülinap)


Az egyik kedvenc tortámmal szeretném megköszönni, hogy négy éve itt vagytok, itt vagyok. Néha jönnek receptek is, néha hosszabb hallgatások, majd újabb lelkesedés: ahogy egy (r)égi barátságban is lenni szokott.
Mini statisztika, majd recept következik:

A négy év alatt ez a 217. bejegyzés, nagyjából hozom tehát a kezdetekkor elképzelt heti egy poszt-átlagot. Az eloszláson lesz még mit javítanom a jövőben...
Jött sok-sok látogató, ismerősök és ismeretlenek szerte a világból. Idén 58 országból kattintottak, voltak olvasóim a Feröer-szigetekről és Vietnamból is, Kínában pedig majdnem olyan népszerű vagyok, mint a saját városomban lennék, ha arányosítanánk a találatokat. Milyen kis hamiskás ez a statisztika, ugye? :)
A kis facebook-csapatunk létszáma közelít az 1000 fő felé, miközben írom, pont annyian vagyunk, mint Zalavár lakossága. (Zalavár egyébként az egyik legjobb hely, Kis-Balaton, madár-megfigyelőhely, mini-múzeum és egy fantasztikus játszótér is van, Ja, és a település határában állítottam be a bicajos sebesség-rekordomat, de ez egy másik sztori már :))
Ahogy telnek az évek, jönnek a nyavalyák is, bár sose legyen nagyobb. Laktózérzékenységem van, igyekszem a glutént is kiszorítani az étrendemből, így a közeli jövőben ilyen és ehhez hasonló receptekre számíthattok. Köszönöm, kedves Strawberry kollegina az inspirációt!

Hozzávalók:
a tésztához
4 tojás fehérje
100 g cukor
300 g mandula (hántolatlan, durvára aprítva)
csipet só

a krémhez
4 tojás sárgája
200 g laktózmentes vaj
200 ml mandulatej
100 g porcukor
30 g tápióka(esetleg kukorica)keményítő
1 rúd vanília kikapart magjai

A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Egy 20 cm-es tortaformát sütőpapírral bélelek. A tortaforma helyettesíthető egy sütőlemezre helyezett sütőpapírral, melynek alsó felére egy 20 cm-es kört rajzoltam.
A mandula felét a cukorral egy késes aprítóban finomra őrlöm. A mandula másik felét durvára aprítom csak, összekeverem a cukros haverjával. Csipet sóval keményre verem a tojásfehérjéket, majd óvatosan elkeverem benne a mandulát. Az elegy felét a tortaformába/sütőlapra öntöm, és kb. 20 perc alatt megsütöm. Ugyanígy járok el a másik felével is.
Míg sülnek a lapok, elkészítem a krémet.
A tojássárgákat a cukorral elkeverem, hozzáadom a vanília kikapart magjait, a keményítőt és a 2 dl mandulatejet. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett felfőzöm. Nem kapok agyvérzést, mikor kicsit fura, kocsonyás állaga lesz, hanem szépen félrehúzom a tűzről, és apránként belekeverem a vajat. Ha már szép homogén a krém, mehet a hűtőbe.
Ha a lapok kihűltek, és a krém is megdermedt, betöltöm a tortát.
Az alsó lapra terítem a krém majdnem felét, a felsőre és az oldalára a maradékot, majd kb, 10 dkg szeletelt, serpenyőben pirított (és szintén visszahűtött!) mandulalapokkal dekorálom. Hűtőbe teszem minimum 1-2 órára. Én előző nap készítettem, és még biztosan eltartható lenne legalább egy napig minőségromlás nélkül, ezt azonban azt hiszem, sohasem fogjuk megtudni... mindig elfogy rekordidő alatt.