2015. április 6.

Római vakáció: három nap, ezernyi élmény



Róma az a város, mely talán a leginkább vonzó úti cél volt mindig is számomra. Itália, a történelmi kincsek és persze a pápaváros látnivalói is csábítottak. A jó kis ételekről, krémes espressokról és snájdig olasz baristákról nem is beszélve :) 
Most régi adósságomat váltom be, a Húsvét pont megfelelő volt az emlékek sorba rendezésének, és hátha hasznos lesz mindazoknak, akik fontolgatják az utazást az örök városba.


A korábbi észak-olasz és firenzei kalandozások mintegy piszkozatai voltak a római vakációnak. Róma grandiózus és királyi, Rómának múltja van és csábít, Róma zsúfolt, néha piszkos, meleg, hangos. És csábít. Meg drága, és kocsival kicsit messze van. Így pár évbe beletelt, míg ötlettől a megvalósításig eljutottunk, de megérte. Kis szervezéssel és szerencsével a feléből kihozható, mint az utazási irodák kínálta program. Ráadásul a programot is Te alakíthatod, ahogy szeretnéd.

Vonattal utaztunk, amit nagyon ajánlok mindenkinek. Bécsből (ill. mi Bécsújhelyről) indultunk este, és két szimpatikus chilei házaspár társaságában reggelre Rómában találtuk magunkat. A vonaton kiválóan lehetett pihenni, és gyakorlatilag percre pontosan érkeztünk a Terminire, mely Róma belvárosában van. Nincs tehát reptéri transzfer (meg akinek van olyanja, repülés)para, és ha időben tudja az ember lánya, mikor utazik, 80 EUR-ból simán meg lehet fordulni.
Róma belvárosában, egész pontosan a Vatikán falainál volt a szállásunk. A 3 nap alatt még tömegközlekedést sem használtunk. Gyalogosan jártuk be a kötelező (és érdekesnek talált) útvonalakat, és láttunk így útközben sok, máshogy talán elsikkadó kis csodákat. Nézzétek csak:


A három napot nem terveztük túl feszesre, azt szerettük volna, ha a felfedezés mellet a pihenésről is szól. Első napunkon a szállás megtalálása, elfoglalása, kis séta, jó kávé, finom vacsora volt a cél. Mivel nem akartunk túl sokat, minden belefért :) Bónuszként végre eljutottam a MAXXI-ba, a modern építészet múzeumába, melyet a híres iraki építész, Zaha Hadid tervezett. Lenyűgöző, kár lett volna kihagyni.



Második napra a népszerű római terek (Piazza Navona, Campo de'Fiori, Piazza felfedezése és egy tésztavacsora volt tervben. Aztán terven felül néhány helyi nevezetesség is szembe jött, a többségébe bepillantottunk. A helyi vendéglátóegységek feltérképezése sem kis feladat, ugyan van lépten-nyomon egy turistaetető, a cél azonban az autentikusabb helyek felfedezése volt, így bolyongtunk egy sort a mellékutcákban. Nem kevés sikerrel, ezt a fantasztikus padlizsános tésztát például a Navonától pár utcára találtuk :)


A harmadik nap egy váratlan vatikáni látogatást tartogatott. Hogy miért váratlant? Mert a pápaváros mellett lakva teljesen elment már az első nap a kedvünk a nagy sorokat, és még inkább a "bedobóembereket" és azok erőszakosságát látva. Szóval úgy voltunk vele, hogy nem fogunk sem egy délelőttöt sorakozni, sem fejenként 60 EUR-t adni egy ún. "skip the line" (sorakozás nélküli) belépőért, akármennyi kincset is rejt a miniállam. Azért a postát nem hagytuk ki, és onnan küldtünk haza képeslapot Papa Francesco képével.
A kora délutáni sziesztaidőben épp hazafele tartottunk az esti pizza előtti pihenésre, mikor is felfedeztük, hogy gyakorlatilag nincs sor. Nosza, beálltunk mi is, és egy jó 20 perc alatt falon belül voltunk. Bónuszként a diákigazolványomat is elfogadták, és kerek 7 EUR-ért nagyságrendekkel kellemesebb élmény volt a kaland. A múzeum és a bazilika is lenyűgöző, tényleg kár lett volna kihagyni.
Milliónyi látogató mellett nyilván nem cél az odalátogatók korrekt tájékoztatása, ki sincs írva sehová, hogy a bazilika látogatása teljesen ingyenes, csakúgy, mint minden római templomé. Igaz, a kupolába kell pár eurót fizetni, viszont az élmény megéri. Mennyei a panoráma, nézzétek csak:


A turista-tájékoztatás nem erőssége szerintem a városnak. Az infopontok célközönsége nem a hátizsákos turista, az esetek nagy részében csak a túlárazott csomagokat kínálják a betévedő lúzereknek. Hja, nekik is meg kell élni valamiből :) Viszont ha beruháztok egy pár ezer forintos útikönyvbe, be fogja hozni az árát a benne lévő sok hasznos info. Én így utólag azt mondom, ezen a tételen nem volt érdemes spórolnunk...

Ajánlott helyek:
Étkezés
Pizzarium a Vatikán mögött
da Baffetto pizzéria (nem jutottunk be. de ahíre, és az illatai, nyamnyam...)
Angelina a Testaccio negyedben, kiváló
9MM szendvicsbár a legszuperebb mortadellás és porchettás szendvics, amit valaha ettem
Fagyizó:
Népszerű, rengeteg fagyi, a klasszikusoktól az extráig:
Frigidarium 
Biokattantak és laktózérzékenyek (mint én...)/vegánok paradicsoma. Csak szuperlativuszokban tudok mesélni róla:
CamBIOvita
Ahol a pisztáciafagyi bizonyosan mennyei:
Antico Caffe dell'Isola
Kávézó:
bárhol, de tényleg, a legjobb ár-érték arányú nedű Rómában kapható, ha viszont az élményt is kimaxolnád Kávézó a belváros tetején

Költségvetés:
Utazás 78 EUR/Fő (SparNight jegy, 3 hónappal előbb lefoglalva, 39 EUR/ út áron)
Szállás 50-60 EUR/ éj 2 főre
Belépők: cca. 20 EUR (kis utánjárással, teljes áron Vatikán + Bazilika kupola) A templomok látogatása ingyenes, az állami múzeumok a hónap utolsó vasárnapján és a Kulturális Örökség Napjain (szeptember vége) ingyenesek, hosszú sorakozásért cserébe.
Éttermi étkezés: cca. 15-50 EUR/fő/étkezés, igénytől és szerencsétől függően.
A 3 nap 80-100.000 Ft-ból kényelmesen kihozható személyenként, étkezéssel, sok fagyival, kávéval és némi költőpénzzel együtt. Az élmény azonban örök marad. Garantáltan.

Az egyetlen rossz pont a városnak az a rossz közbiztonságért jár, még úgy is, hogy mi megúsztuk. Már a vonaton a chilei pár is figyelmeztetett minket, hogy vigyázzunk, őket kizsebelték pár éve a Colosseum előtt. A Tevere partján egy kb. kilométeres szakaszon tele volt a járda kiütött autóüveggel...Aztán az apartmanban a házinéni is javasolta a szobaszéf használatát, és sajnos majd' minden ismerősünknek volt egy sztorija római zsebtolvajokról. Legyen hát másolat az úti okmányokról, követségi telefonszám is hasznos, és jó ha több helyen van a készpénzünk.

Nagy képgaléria itt:

Altare della Patria-Vttori Emanuele II emlékműve 
Piac a Campi de'Fiorin
Helyi, nem túl nagy belvárosi bolt halas pultja
MAXXI- a modern építészet múzeuma
A Szent Péter Bazilika este a Tevere felől
Úton a sixtusi kápolna felé
A bazilika a kupolából
Figyelmeztetés a San Luisi dei Francesi templomban.
A templom mégsem erről, hanem pár Caravaggio-festményről ismert.
Roma Antica- régi idők nyomai most

Kis életkép :)

Kedvenc parkunk, a Piazza Cavour